Europska aviokompanija pod salvom kritika: ‘Okrutno! Više ne letim s vama‘

0
Radiosarajevo.ba
Europska aviokompanija pod salvom kritika: ‘Okrutno! Više ne letim s vama‘
Foto: EPA / Ilustracija / Avion

Finska avio kompanija Finnair najavila je da će početi vagati putnike s njihovom ručnom prtljagom kako bi se bolje procijenila težina aviona prije polijetanja.

Ova odluka na snazi je od ponedjeljka, a "mjerenja" se provode na putnicima koji polaze iz Helsinkija.

"Do sada je više od 500 klijenata dobrovoljaca sudjelovalo u vaganju", rekla je Kaisa Tikkanen, glasnogovornica aviokompanije.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Finnair je u saopćenju naveo kako zračni prijevoznici izračunavaju težinu aviona, njegovu unutrašnjost i putnike u njemu kako bi uravnotežili let i osigurali siguran tranzit.

"Samo agent korisničke službe koji radi na mjestu vaganja može vidjeti ukupnu težinu, tako da možete bezbrižno sudjelovati u studiji", izjavio je Satu Munnukka, voditelj zemaljskih procesa u Finnairu.

No neki korisnici društvenih mreža užasnuti su ovom objavom, za koju tvrde da će dovesti do neugodnosti za pretile putnike.

"Ovo je okrutno. Više neću letjeti Finnairom, drakonske mjere kojima je jedini cilj poniziti pretile ljude. Finnairova pravila vaganja ne odnose se na sigurnost putnika. Nikad se nijedan zrakoplov nije srušio zbog putnika prekomjerne težine", negodovali su mnogi.

Iz finske aviokompanije kažu kako će putnici istovremeno stajati na vagi u svoj odjeći i s ručnom prtljagom kako bi se "dobilo kombinirano očitanje".

"Finci u hladnijim mjesecima unose puno veću težinu u avion jer dolaze u debelim, teškim kaputima. Želimo vidjeti jesu li podaci koje koristimo za izračune tačni. Koristimo ih za svaki let i važni su nam za performanse zrakoplova. Kad to sve objasnite putnicima, oni razumiju", rekao je Päivyt Tallqvist, direktor komunikacija.

Vaganja na dobrovoljnoj osnovi vršit će se u februaru, aprilu i maju, saopćila je kompanija. U obzir će se uzimati i dob te spol putnika, kao i klasa putovanja.

Finnair nije prva avio kompanija koja je preuzela inicijativu mjerenja težine putnika. Kako prenosi Daily Mail, u augustu prošle godine najveći korejski zračni prijevoznik, Korean Air, najavio je da će kroz kratak period vagati putnike - i to na aerodromu Gimpo na domaćim letovima te aerodromu Incheon na međunarodnim letovima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije