Šta kaže statistika: Letovi avionom nikada nisu bili ovako sigurni

0
Hina
Šta kaže statistika: Letovi avionom nikada nisu bili ovako sigurni
Foto: Pixabay / Avion / Ilustracija

Njemačko udruženje zračnog saobraćaja (BDL) danas, 2. januara, objavilo je da je u 2023. 80 ljudi izgubilo živote u zračnom saobraćaju, uključujući osam članova posade, što je drugi najniži broj od 1970.

Statistika uključuje avione s kapacitetom od najmanje 14 sjedala.

Brojevi su još impresivniji ako se u obzir uzme u obzir podatak Organizacije međunarodne civilne avijacije (ICAO) o ukupno 4,6 milijardi putnika prošle godine. To znači da je 2023. bilo 14 puta više putovanja avionom nego 1970. i pokazuje da je zračni saobraćaj postao znatno sigurniji.

Prije 32 godine osujećen napad JNA na Predsjedništvo i Skupštinu BiH

Prije 32 godine osujećen napad JNA na Predsjedništvo i Skupštinu BiH

Još devedesetih je godišnje živote gubilo više od hiljadu ljudi. BDL je analizirao podatke samo putničkih aviona, a oni o manjim avionima još nisu uključeni u konačni broj. Nisu uračunate ni nesreće vojnih aviona, a 2023. nije ih bilo u teretnom saobraćaju.

Većina poginulih iz prošle godine bila je u avionu koji je pao u Nepalu na samom početku 2023. Tada je život izgubilo svih 72 putnika, uključujući četiri člana posade.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije