Korisni su / Naučnik objašnjava zašto ne biste trebali ubijati pauke u svome domu

18. 09. 2018. u 08:30:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Možda će vas biti teško uvjeriti, no entmolozi poručuju -  ne ubijajte pauke u svom domu, piše Educate Inspire Change.

Pauci su važan dio prirode ali i našeg "unutrašnjeg ekosistema".  Neki od njih su se slučajno našli tu, a drugi su našli svoj dom unutar vašeg. Neke vrste pauka vole obitavati u domovima gdje sretno žive i rađaju još paukova. Obično su jako tajnoviti, a većina njih nije agresivna niti opasna. Svoju stanarinu plaćaju tako što jedu ostale štetočine, neki jedu i ostale paukove.

Entmolozi su proveli studiju u Sjevernoj Karolini u SAD-u na 50 antropoda koji žive u kućama. Svaka kuća koju su posjetili imala je pauke. Prave mreže, leže i čekaju žrtvu. Ipak jako su korisni jer nas u kući rješavaju insekata koji nisu dobri za nas, poput komaraca. Dakle, kada ubijete pauka znajte da niste samo lišili života jednog antropoda, već ste uništili jednog važnog predatora u vašoj kući.

Prirodno je da se bojimo pauka, imaju puno nogu, ne izgledaju baš naljepše, neki su i otrovni, no lako je prevazići strah od njih kada shvatimo da su oni jako fascinantni i korisni.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA