Narodna meteorologija: Šta o vremenu govori mačkov rep, zbog čega se pauk skriva...

Radiosarajevo.ba
Narodna meteorologija: Šta o vremenu govori mačkov rep, zbog čega se pauk skriva...

Nebeska tijela, let ptica, domaće životinje, insekti i ptice... Sve ovo bio je dio asortimana naših starih u pokušaju predviđanja vremena.

Čovječanstvo je od najranijih dana svoga postojanja pratilo vremenske prilike i neprilike, a s vremenom su različite kulture razvile načine predviđanja vremenskih prilika na temelju određenih iskustava.

Gotovo svaki narod ima čitav pregršt poslovica kojima se predviđa kakvo će biti vrijeme u slijedećem razdoblju. Zapravo, na golemo iznenađenje meteorologa, takve pradavne prognoze su u velikom broju slučajeva - tačne!

Evo nekih od najpoznatijih narodnih mudrosti:

- Šišmiš leti kasno - sutra vrijeme krasno!

- Kad u zimu grmi, još veća hladnoća će pritisnuti.

- Kad se ribe bacaju iz vode, dolazi nam kiša.

- Ako se pijetao kupa u prašini, dolazi nam lijepo vrijeme.

- Ako su komarci napadni i kriju se u sjenkama, dolazi kiša.

- Kada se pauk skriva, dolazi kiša.

- Ako mravi izlaze iz zemlje, dolazi nevrijeme.

- Ako zvezde na nebu jako trepere, biće lijepo vrijeme.

- Ako mačak drži rep visoko, biće lijepo vrijeme.

- Ako vjetar puše ujutru prije izlaska sunca, biće kiše tog dana.

Ponašanje životinja je sasvim drugo poglavlje u narodnom predviđanju vremena. I ono se pokazalo često vrlo tačno, od leta muha pred oluju pa do mačke koja će se lizati pred lijepo vrijeme. No naučnicima je ipak bilo lakše objasniti čitav niz ponašanja životinja kojima se može predvidjeti vrijeme.

Na primjer, mačka će se doista lizati pred lijepo vrijeme, jer se u njenom krznu stvorio električni naboj kojeg vlažnim jezikom "uzemljuje". Kad je vlažno i prijeti kiša, taj elektricitet nestaje sam od sebe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije