Dvije pande iz Kine stigle u diplomatsku misiju u Indoneziju

Radiosarajevo.ba
Dvije pande iz Kine stigle u diplomatsku misiju u Indoneziju
Kina je poslala dvije džinovske pande u diplomatsku misiju u Indoneziju, u sklopu obilježavanja šest decenija bilateralnih odnosa i jačanja prijateljstva među narodima dvije zemlje.

Sedmogodišnje pande Cai Tao i Hu Chun stigle su jutros u Indoneziju, a piloti su u nekoliko navrata mijenjali rutu leta kako bi što prije iz Kine stigli u Indoneziju.

Ljupke pande će narednih deset godina provesti u zoološkom vrtu u Bogoru, nedaleko od Jakarte, a potom će biti vraćene u kinesku provinciju Sichuan.

Pripreme za doček pandi u najvećem indonezijskom otvorenom zoološkom vrtu su već završene, a do sada je za brigu o pandama potrošeno blizu 4,5 miliona dolara.

O njima će se brinuti poseban tim dva veterinara i osam njegovatelja koji su za taj zadatak prošli posebnu obuku u Kini.

Kina je još 2010. godine najavila slanje pande u diplomatsku misiju u Indoneziju, a trenutno ta misija ima važnu ulogu s obzirom na tenzije koje dvije zemlje imaju zbog nesuglasica u Južnokineskom moru.

Slanje pandi u diplomatsku misiju praksa je koju Kina provodi još od perioda dinastije Tang, u 18. stoljeću. Radi se o darivanju ogromnih pandi s ciljem uspostavljanja diplomatskih odnosa i kao znak dobre volje.

Ta praksa je dodatno dobila na značaju u vrijeme Mao Ce Tunga, od kada su pande stekle status diplomatskih elemenata u pravom smislu te riječi. Mao je dvije velike pande poklonio i Richardu Nixonu koji je bio prvi američki predsjednik koji je putovao u zvaničnu posjetu Kini.

Trenutno se 12 kineskih pandi nalazi u SAD-u, osam u Japanu, četiri u Singapuru, po tri u Maleziji i Španiji te po dvije u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Belgiji, Australiji, Austriji, Kanadi, Holandiji, Tajlandu i Indoneziji.

Pande su ugrožena vrsta i pretpostavlja se da ih na Zemlji trenutno ima svega 1.600. Kina provodi posebne projekte zaštite te vrste koja je na rubu nestanka zbog ugroženosti njihovih prirodnih staništa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije