Druga najveća brodarska kompanija u svijetu upozorava: Luke su zakrčene

0
Radiosarajevo.ba
Druga najveća brodarska kompanija u svijetu upozorava: Luke su zakrčene
Foto: X.com / Trgovački brodovi

Danski brodar A.P. Moller-Maersk upozorio je na zastoje na terminalima luka na Mediteranu i u Aziji, signalizirajući učestale probleme u prijevozu tereta do europskih odredišta.

Zbog čepova u lukama druga najveća brodarska kompanija u svijetu planira preskočiti dva isplovljavanja iz Kine i Južne Koreje prema zapadu, planirana početkom jula.

Obavijest iz Maerska nadovezuje se na učestala kašnjenja u globalnim opskrbnim lancima i veće troškove zbog krize u Crvenom moru i Adenskom zaljevu koja utječe na tranzit kroz Sueski kanal. Kako bi izbjegli rizično područje, prijevoznici Maerska, francuskog MSC-a i njemačkog Hapag-Lloyda preusmjerili su brodove dužom rutom oko Afrike.

Potvrđeno: Predloženo određivanje pritvora Admiru Arnautoviću Šmrku

Potvrđeno: Predloženo određivanje pritvora Admiru Arnautoviću Šmrku

Brodovi danas čekaju na istovar i u Singapuru, drugoj kontejnerskoj luci u svijetu po prometu, uz čepove u Kini, Dubaiju, Španiji i SAD-u, pokazuju podaci specijalizirane tvrtke Linerlytica.

Pomorski prijevoz tereta koče i vremenske neprilike, uključujući jake vjetrove u Kini, navode stručnjaci za brodarstvo.

U singapurskoj luci Jebel Ali i u Dubaiju zastoj su izazvali val potražnje za uslugama pretovara i kontinuirani poremećaji zbog preusmjeravanja brodova iz Crvenog mora oko Afrike, priopćili su iz Lynerlytica, a prijevoz koče i vremenske neprilike, uključujući jake vjetrove u Kini, dodaju stručnjaci za brodarstvo.

Drakeov prolaz, poznatiji kao Groblje brodova: Najopasniji morski put na svijetu

Drakeov prolaz, poznatiji kao Groblje brodova: Najopasniji morski put na svijetu

Ultra veliki brodovi s Dalekog istoka istovaruju teret u lukama zapadnog Sredozemlja koji se potom utovaruje na manje brodove i kreće na put prema krajnjim odredištima u lukama središnjeg i istočnog Mediterana, objašnjava Reuters zastoje, pozivajući se na podatke platforme za određivanje cijena Xeneta.

Čepovi su učestali i u američkim lukama Charlston i Savannah, prema podacima Journal of Commercea, zbog infrastrukturnih projekata i kvara na softveru, prenosi Jutarnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije