Drevni nakit iz doba Rimskog carstva pronađen u laguni na sjeveru Italije

0
Radiosarajevo.ba
Drevni nakit iz doba Rimskog carstva pronađen u laguni na sjeveru Italije
Foto: Pexels / Ilustracija

Arheolozi otkrili drevni nakit sa mitološkom figurom u Laguni Lio Pikolo, blizu Venecije.

Lio Pikolo, maleno selo udaljeno desetak kilometara sjeverno od Venecije, nedavno je postalo poprište iznenađujućeg otkrića u području podvodne arheologije.

Tokom ronjenja u lagunama Lio Pikola, istraživači sa univerziteta Ca’ Foscari iz Venecije pronašli su dragocjen komad nakita, ostatak prošlih vremena. Arheolozi su oduševljeni otkrićem, a nalaz je detaljno dokumentiran u časopisu Arkeonews.

Metalci 1. maja izlaze na ulice Sarajeva: Ovo su njihovi zahtjevi

Metalci 1. maja izlaze na ulice Sarajeva: Ovo su njihovi zahtjevi

Radi se o ovalnom komadu ahat kamena, koji potiče iz antičkog perioda, a na njemu je urezana mitološka figura. Ovo otkriće pruža nove uvide u prošlost i potvrđuje prisustvo bogatih Rimljana na ovom području. Uprkos tome što su podvodne lagune često mjesto istraživanja, rijetko se nailazi na tako dobro očuvane artefakte.

Nalaz je poseban i po tome što je ukrašeni ahat veoma redak. Samo dva slična komada ovog dragulja pronađena su širom Italije - u Torčelu i Barena del Vigno.

Profesor Karlo Beltrame, koji rukovodi istraživanjima zajedno sa dr. Elizom Kostom, ističe važnost ovog nalaza za razumijevanje historije tog područja.

Ova otkrića pokazuju koliko je bogata prošlost Venecijanske lagune i koliko još tajanstvenih priča čeka da bude otkriveno u dubinama njenih voda. Istraživači se nadaju da će daljnja istraživanja pružiti nove uvide u živote ljudi koji su nekada naseljavali ovo područje i njihov odnos prema draguljima poput ovog predivnog komada nakita.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije