Veliko otkriće u džunglama Meksika: Otkriven do sada nepoznat drevni grad Maja

0
AA
Veliko otkriće u džunglama Meksika: Otkriven do sada nepoznat drevni grad Maja
Foto: Twitter / Novo otkriće

Prethodno nepoznat drevni grad Maja otkriven je u džunglama južnog Meksika, saopćio je Nacionalni institut za antropologiju i historiju (INAH), dodajući da je vjerojatno bio važno središte prije više od hiljadu godina.

Arheolozi su pronašli keramičke ostatke i strukture nalik piramidama koje prelaze 15 metara visine u gradu koji pripada civilizaciji drevnih Maja.

Ostaci su otkriveni u šumi na poluostrvu Jukatan na jugoistoku Meksika.

Lopovi u Zagrebu raznijeli bankomat, građane probudila snažna eksplozija

Lopovi u Zagrebu raznijeli bankomat, građane probudila snažna eksplozija

Prema izvještaju BBC-a, tim predvođen arheologom Ivanom Šprajcem naišao je na ostatke tokom svog rada u zaštićenom području Balamku u državi Campeche na poluotoku Jukatan.

Meksički Nacionalni institut za antropologiju i historiju naveo je da su otkrića u drevnom gradu rezultat terenskog rada kako bi se dokumentovali tragovi Maja.

Objašnjavajući da su područje iskopavanja nazvali "Ocomtun" (kameni stub) na jeziku Maja, na osnovu pronađenih kamenih stubova, arheolozi su primijetili da su ljudi živjeli na tom području između 600-800 godina prije nove ere.

Navodeći da su u regionu pronašli piramidalne strukture veće od 15 metara, kao i cilindrične kamene stubove, Šprajc je rekao da su se fokusirali na mogućnost da bi naselje moglo biti važan centar za region u to vrijeme.

Civilizacija Maja vladala je područjem koje se proteže od jugoistočnog Meksika do Hondurasa, El Salvadora i Gvatemale.

Civilizacija je doživjela svoje zlatno doba 250-900 godine nove ere i završila španskom okupacijom.

Istraživanja u gradovima Maja pokazuju da su Maje dostigle veoma napredan nivo u mnogim oblastima kao što su astronomija, matematika, arhitektura i umjetnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije