Ekologija / Dramatično upozorenje naučnika: Ako nešto ne uradimo, Zemlja će nestati

16. 11. 2017. u 09:34:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Naučnici širom sveta, njih 15.364 uputilo je pismo upozorenja na ekološke opasnosti koje prijete čovječanstvu.

Ovo je drugo pismo zabrinutih naučnika koje je potpisalo 1.700 istraživača. Problemi su se, u međuvremenu, nagomilali

Kažu da prijeti potrošnja ograničenih prirodnih izvora zbog ubrzanog porasta broja stanovnika, protiv čega se niko ne bori dovoljno, kaže se u pismu. 

Ozonska rupa se smanjila otkako je napisano prvo pismo, pre dvije i po decenije i to je jedino što se poboljšalo.

Ukinute su hemikalije koje uništavaju ozon, povećano je korištenje energije generisane iz obnovljivih izvora, ali to nije dovoljno jer druga ponašanja ljudi nanose mnogo veću štetu planeti, prenosi Telegraf.

Voda za piće po glavi stanovnika je manje za 26 posto, broj "mrtvih zona" u okeanima, u kojima malo šta može da preživi od zagađenja i nedostatka kiseonika, povećao se za 75 posto, skoro 120 miliona hektara šume je izgubljeno...

Globalne emisije štetnih gasova i prosečne temperature stalno i značajno rastu. Ljudska populacija je porasla je za 35 posto, dok je ukupni broj sisara, reptila, vodozemaca, ptica i riba u svetu pao je za 29 posto.

"Uskoro će biti prekasno da skrenemo sa naše padajuće putanje, a vrieme ističe. Moramo shvatiti da su Zemlja i njen život naš jedini dom", stoji u pismu, a prenosi "Independent".

Tek nam predstoje katastrofalne klimatske promene, uništenje šuma, masovno izumiranje vrsta, mrtve zone u okeanima i nedostatak vode za piće.

 

 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA