Izum za sigurnost: Osmišljen lak za nokte koji štiti od silovanja

Radiosarajevo.ba
Izum za sigurnost: Osmišljen lak za nokte koji štiti od silovanja
Pixabay / Ilustracija
Modna industrija, zahvaljujući tehnološkim izumima, ponudila je sredstvo kojim će pokušati spriječiti da djevojke postaju mete seksualnih napada, tako što će koristiti takozvani lak koji spriječava silovanje.

Riječ je o izumu kompanije Undercove Colors, u koji je uloženo oko 5.5 miliona dolara, a koji ustvari spriječava da vam u piće bude ubačena droga za silovanje, prenosi PSFK.

Tačnije, lak za nokte ove kompanije promijeni boju čim dođe u kontakt s drogom za silovanje, čime se nadaju da će spriječiti veliki broj potencijalnih silovanja u cijelom svijetu.

Prvi koncept proizvoda bio je studentski projekt iz 2014. godine, te je tada osmišljeno da je potrebno da djevojke drže nalakiran nokat u blagom kontaktu s pićem, čime će potvrditi da je sigurno da ga popijete.

Ako u poću postoje supstance poput rufinola, xanaxa ili gama-hidroksibuterna kiselina, koje spadaju u najčešće droge za silovanje, lak za nokte će promijeniti boju i tada znate kako da reagirate.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije