Dragana pokušava stati na put koroni: U Americi otkriva slabe tačke virusa

0
Radiosarajevo.ba
Dragana pokušava stati na put koroni: U Americi otkriva slabe tačke virusa
Blic / Dragana Lagundžić

Kikinđanka Dragana Lagundžin (36) jedna je od lidera Centra za masenu spektometriju na prestižnom Medicinskom centru Univerziteta Nebraska (UNMC) u Omahi i radi na pronalasku terapije koja će eliminisati koronavirus iz organizma ili ublažiti simptome.

Završila je PMF-a u Novom Sadu, a doktorirala na Hemijskom fakultetu u Beogradu, studijski program biohemija. Tokom doktorskih studija zainteresovala se za masenu spektrometriju, a budući da u Srbiji nije postojao ni jedan takav dostupan centar gdje bi mogla da nastavi svoj istraživački rad, prije pet godina odlazi u Ameriku na postdoktorske studije na UNMC.

Kako ističe za Blic, masena spektrometrija je jedan "fantastičan metod koji može da odgovori na važna pitanja gdje druge metode ne mogu".

"U Americi sam krenula sa projektom čiji je cilj pronalazak novih terapija za pacijente obolele od kancera, uz pomoć masene spektrometrije. Znate, geni u ljudskom organizmu gotovo da predstavljaju konstantu od rođenja do smrti, oni se gotovo ne menjaju. Ono što se menja u našem organizmu, neminovno i svakodnevno su proteini", kaže dr. Lagundžin.

Objašnjava da se proteini mijenjaju i grupišu u mreže tokom bolesti, starenja, ali i uslijed naših navika kao što su alkohol, cigarete...

"Moje istraživanje masenom spektrometrijom je upravo fokusirano na proteinske mreže i praćenje njihovih promena, jer smatram da je ključ upravo tu, za dizajn novih terapija koje će biti individualne, jer mi smo svi različiti, naši geni i proteini su različiti. Danas su svi reflektori usmereni ka pravljenju veoma precizno skrojenih terapija za svakog pacijenta", napominje ona.

Tokom prethodnih pet godina njen rad na UNMC se proširio i na druge oblasti, kao što su klinika, virusi i patogeni, fiziologija, imunologija, a sada radi na pronalasku terapije koja će eliminisati koronavirus iz organizma ili ublažiti simptome.

U februaru su dovezeni zaraženi američki državljani iz Kine i sa kruzera Diamond Princess u specijalni karantin na UNMC-u, jedini takav akreditovan od strane države.

"Pacijenti sa kruzera su imali blaže simptome i gotovo svi su bili otpušteni relativno brzo posle negativnog testa koji je razvijen na UNMC-u. Nakon toga su usledili novi slučajevi zaraženih, koji su doputovali u Omahu iz Evrope. Tada je virus pokazao pravo lice, jer su simptomatični pacijenti iz Nebraske imali i druge bolesti. Kada se suočavate sa nečim što niste ranije, naravno da je prisutna doza straha", ističe Lagundžin.

Sagovornica dodaje da je krajem februara na UNMC-u započeta klinička studija sa lijekom "remdesivirom" i dala je veoma dobre rezultate.

"Prema našim rezultatima, oporavak pacijenata sa težim simptomima je trajao znatno kraće, u poređenju sa kontrolnom grupom koja je primila placebo. Potencijalni problem sa 'remdesivirom' je njegova cena", kaže ona. 

Sagovornica kaže da su Amerikanci bili iznenađeni viješću o registraciji prve ruske vakcine protiv COVID-a.

Kompletan tekst čitajte na OVOM linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije