Donor sperme je otac 15 djece, a žestoko je prevario majke svih njih

1
Radiosarajevo.ba
Donor sperme je otac 15 djece, a žestoko je prevario majke svih njih
FOTO: Facebook / James MacDougall

Davalac sperme Britanac James MacDougall (37) našao se na žestokom udaru javnosti nakon što je otkriveno da je prevario 15 žena koje su uz pomoć njegove sperme dobile djecu.

One nisu imale pojma da on ima genetski nasljednu bolest koja utiče na inteligenciju djece.

U pitanju je genetska bolest koja se prenosi sa roditelja na djecu, otac je nosilac gena, a bolest se postepeno razvija i dovodi do nižeg koeficijenta inteligencije kod djece koja kasne u razvoju u odnosu na svoje vršnjake. Uprkos svemu tome, on je nastavio reklamirati "svoje usluge" na društvenim mrežama.

Meteorolozi za večeras najavili snijeg, evo u kojim dijelovima Bosne i Hercegovine će padati

Meteorolozi za večeras najavili snijeg, evo u kojim dijelovima Bosne i Hercegovine će padati

Podigla se prašina

Nakon što se u britanskim medijima podigla velika prašina oko ovog slučaja oglasio se i James koji tvrdi da nije uradio ništa loše.

"Zaista ne znam šta sam loše uradio, osim što sam tim ženama omogućio da imaju djecu. Ljudi pričaju da sam bio nepošten, ali ja sam uvjeren da će istina izaći na vidjelo. Veoma sam ljut i uznemiren zbog svega što se dogodilo", pravdao se James na sudu a prenosi Daily Mirror.

Iako je znao da je nosilac bolesti, on je prešutio ovu važnu informaciju iako je po zakonu obavezan da prilikom davanja sperme navede sve bolesti od koje boluje ne samo on već i njegovi roditelji.

James je, prema riječima žene koja ga je usvojila, i sam blago zaostao u razvoju, pa ne shvata šta je učinio.

"On ne shvata ozbiljnost cijele situacije i da svoju bolest može da prenese na sljedeće generacije. On je bolest naslijedio od svoje majke kao i njegova dva polubrata i sestre. Da je shvatio koliko je to opasno, uvjerena sam da bi on majkama svoje djece rekao za bolest i pomogao u zaštiti djece", rekla je Jun MacDougall koja je Jamesa usvojila kao dijete.

Sud ga označio kao nepodobnog

Istovremeno sa optužbama majki James se i sam obratio Porodičnom sudu. Naime, iako se prilikom davanja sperme odrekao očinskog prava on sad od suda traži da mu dozvoli kontakt sa četvero njegove djece i omogući da provodi vrijeme s njima što je naišlo na žestoko protivljenje majki mališana.

Njegove zahtjeve podržali su njegovi usvojitelji Jun i John MacDougall koji su naglasili da je on uznemiren zato što ne može da viđa svoju djecu.

Međutim, sud je odlučio da mu uskrati pravo da viđa djecu jer smatra da bi to mališanima samo nanijelo dodatnu štetu.

Sud je javno imenovao Jamesa kao nepodobnog davaoca sperme kako bi se spriječilo da i druge žene koriste njegovu spermu da bi dobile djecu. Njemu je zabranjeno da se u naredne tri godine obraća sudu sa bilo kakvim zahtjevima jer bi to prouzrokovalo dodatne traume majkama njegove djece.

"Uobičajeni pristup anonimnosti na porodičnim sudovima ne bi trebalo da se koristi kao način da se roditelji ponašaju na neprihvatljiv način, a zatim se sakriju iza plašta anonimnosti", rekla je na izricanju presude sudija Porodičnog suda Justicia Liven.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije