Doktorica otkrila neobičan trik za zaustavljanje štucanja: Riješit ćete problem za nekoliko sekundi

0
Radiosarajevo.ba
Doktorica otkrila neobičan trik za zaustavljanje štucanja: Riješit ćete problem za nekoliko sekundi
Foto: Collage / Doktorica otkrila trik protiv štucanja

Ne postoji ništa gore od neočekivane pojave štucanja tijekom poslovnog sastanka ili dok pokušavate zaspati, ali jedna je doktorica podijelila jednostavan trik kako ga zaustaviti za svega nekoliko sekundi. Prema klinici Cleveland, štucanje je ponavljani grč dijafragme koji je uparen sa zvukom "hik" koji dolazi od zatvaranja glasnica.

Dijafragma se nalazi ispod grudnog koša, a mišić ima važnu ulogu u procesu disanja. Iako nije sasvim jasno zašto štucamo, stručnjaci sugerišu da bi niski nivoi ugljendioksida u krvi i nadraženi živci mogli igrati ulogu. Klinika Cleveland navodi prebrzo jedenje i pijenje, gazirana pića ili alkohol te stres kao druge faktore za blago štucanje

Ljude se često potiče da brzo popiju vodu i uzimanje limuna u pokušaju da ublaže simptome, ali akupunkturistica dr. Eileen Li sugeriše da tačke pritišću djeluju učinkovitije. Objavljujući na TikToku pod korisničkim imenom @anew.acu, stručnjakinja je objasnila: "Štucanje se događa kada se vaša dijafragma nehotično steže i grči. Prevodi taj mali dio sile sve do vašeg grla, stvarajući taj 'hik' zvuk. Kako bi pomogli dijafragmi, tom malom mišiću za disanje, da se opusti, postoje određene tačke koje možete pritisnuti, a koje će se pomaknuti sav taj zrak u sili natrag u dijafragmu da je ponovno postavi i opusti."

Meteorolozi objavili razočaranje pred 1. maj. Evo gdje će se kvariti vrijeme u BiH ove sedmice

Meteorolozi objavili razočaranje pred 1. maj. Evo gdje će se kvariti vrijeme u BiH ove sedmice

Dr. Eileen je zatim demonstrirala prvi trik, koji uključuje pritiskanje malog udubljenja s unutrašnje strane obje obrve malim prstima. "Kada nađete udubljenje, pritišćite ga 30 sekundi i učinite to pet puta svaki put", objasnila je.

Druga tačka pritiska nalazi se na vašim rukama. Doktorica je nastavila: "Dakle, koristit ćemo stranu palca, a vi ćete pronaći mesnati dio palca, prema korijenu palčane kosti. Držite ga oko 30 sekundi i učinite to pet puta na svakoj ruci, kako biste pomogli dijafragmi da se opusti".

@anew.acu

Hiccups? Try trick 1 of 2 to help calm your diaphragm and relief the tension! #hiccups #diaphragm #wellnesstips #fypシ

♬ Journey - Maoli

Impresionirani korisnici podijelili su svoja mišljenja o korisnim trikovima. Tako je jedan korisnik komentarisao: "Probao sam sve osim vode i ovo je jedina stvar koja je djelovala." Dok je drugi dodao: "Ovi savjeti su tako korisni. Hvala." Treći je napisao: "Ovo je stvarno uspjelo!"

U rijetkim slučajevima štucanje može trajati duže i to može biti posljedica zdravstvenog stanja ili lijekova. NHS preporučuje posjeta doktoru opće prakse ako vaše štucanje traje duže od 48 sati, često se vraća ili utječe na vaš život, javlja Vecernji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije