Djevica Marija - zaštitnica Eura 2012?

Radiosarajevo.ba
Djevica Marija - zaštitnica Eura 2012?

U Ukrajini se pojavila ikona Djevice Marije posvećena Euru 2012., koji će se održati u Poljskoj i Ukrajini. Na ikoni Majka Božja drži malog Isusa, koji u ruci drži ni manje ni više – fudbalsku loptu! Ispod malog Isusa fudbalski je stadion sa simbolima Poljske i Ukrajine.

Ikona Eura 2012. predstavljena je u ukrajinskom gradiću Kolymiju, a tvorac idejni ikone je Raguli Visadze. Ne smije se ne spomenuti da je ikonu posvetio i biskup ukrajinske grčko-katoličke crkve Mikolaj.

Za autora ikone ona će služiti posjetiteljima prvenstva kako oni ne bi zapamtili tek utakmice i stadione nego i duhovnost i kulturu Ukrajine.

Cinici bi rekli da se Ukrajinci fudbalskom ikonom odužuju Bogu, jer su se jedva provukli kroz UEFA-ine kriterije za održavanje Evropskog fudbalskog prvenstva.

UEFA će tek početkom decembra donijeti odluku o gradovima u kojima će se održavati utakmice, a u izboru su Donjeck, Lvov i Harkov, dok je Kijev jedina potvrđena lokacija.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije