Dijamant mira iz Sierrra Leone prodat za 6,5 miliona dolara

AA
Dijamant mira iz Sierrra Leone prodat za 6,5 miliona dolara
Vlada afričke države Sierra Leone prodala je sinoć na aukciji u New Yorku 709-karatni dijamant za 6,5 miliona dolara.

Riječ je o dijamantu nazvanim "Dijamant mira" kojeg je u martu ove godine u selu Koryardu pronašao kršćanski pastor Emmanuel Momoh.

Novi vlasnik najvećeg dijamanta pronađen u Sierra Leoneu u posljednjih pola stoljeća od sinoć je britanski milijarder i kolekcionar Laurence Graff.

Predstavnici vlade najavili su da će 3,8 miliona dolara biti iskorišteno za pomoć stanovnicima sela u kojem je dragi kamen pronađen.

Glasnogovornik vlade Sierra Leone Abdulai Bayraytay izjavio je da je aukcijska prodaja "Dijamanta mira" historijski čin koji mijenja tamnu historiju trgovine takozvanim krvavim dijamantima iz te siromašne afričke zemlje.

On je izrazio nadu da će pronalazači dijamanata nastaviti dijamante predavati vladinim organima i spriječiti nastavak krijumčarenja.

"Distrikt Kono, u kojem je pronađen dijamant, je već tri decenije bez struje, pitke vode i puteva. Zato će veći dio sredstava od prodatog dijamanta biti utrošen u rješavanje tih problema", kazao je Bayraytay.

I pronalazač "Dijamanta mira" Momoh je kazao da je sretan da je prisustvovao aukciji i pregovaranju o cijeni.

"Dijamant sam predao vladi jer sam odan svojoj naciji. To sam dokazao i sretan sam da sam učesnik aukcije", kazao je Momoh.

Još jedan 476-karatni dijamant pronađen je ove godine u istoj regiji Sierra Leonea i bit će prodat na aukciji u belgijskom Antverpenu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije