U Sierra Leoneu pronađen dijamant od 476 karata

Radiosarajevo.ba
U Sierra Leoneu pronađen dijamant od 476 karata
Foto: EPA / Ilustracija
Još jedan vrijedan dijamant, ovaj put 476-karatni, pronađen je u Sierra Leoneu, osam mjeseci nakon pronalaska iznimno velikog dijamanta na istoku zemlje, saopćile su u subotu vlasti.

Za pronalazak ovog dijamanta koji je, kao i prethodni, pronađen u pokrajini bogatoj nalazištima dijamanata Kono, zaslužna je firma za istraživanje ruda Meya, registrirana 2015. u Sierra Leoneu, izjavio je za AFP glavni direktor Državne agencije za rudnike Sahr Wonday.

Firma je u 51-postotnom vlasništvu Trustco Ressourcesa, kompanije sa sjedištem u Namibiji, a 49 posto posjeduje društvo Germinate Sierra Leone.

Trustco u saopćenju tvrdi da je "po prvoj procjeni ovo 29. po veličini dosad pronađen dijamant", ali o njegovoj vrijednosti može se "samo nagađati" prije nego ga ispitaju stručnjaci.

"Vlada je kompaniji odobrila izvoz dijamanta, po zakonu o pravu istraživačkih kompanija", rekao je, dodajući da će se prodati na međunarodnoj aukciji uz minimalnu cijenu kako bi Sierra Leone imao najveću korist od prodaje.

Vlada Sierra Leonea saopćila je u oktobru da će se 709-karatni dijamant pronađen u martu prodati 4. decembra na aukciji u New Yorku.

Zadnjih godina dijamanti su od simbola ljepote, bogatstva i moći postali simbol razaranja, rata i kriminala.

Uz dijamante se obično vežu građanski ratovi u Angoli, Sierra Leoneu i Demokratskoj Republici Kongu. Takvi dijamanti koje na međunarodnom tržištu ilegalno prodaju pripadnici pobunjeničkih skupina koje se u navedenim državama bore protiv službene, međunarodno priznate vlade, zovu se "krvavi dijamanti"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije