Afera Bouvier: Tvrdi da je zakinut prilikom kupovine ovog remek-djela

0
Radiosarajevo.ba
Afera Bouvier: Tvrdi da je zakinut prilikom kupovine ovog remek-djela
EPA / Salvator Mundi

Trenutno se vodi najveća pravna borba koju je svijet umjetnosti ikada vidio.

Namie, ruski oligarh tvrdi da je zakinut prilikom kupovine remek-djela vrijednog nekoliko miliona dolara, dok švicarski trgovac umjetninama koji kaže da je to bio samo posao.

Sada, nakon šest godina tužbi u različitim državama, došlo je do još jednog obrata u sagi toliko dramatičnoj da je dobila ime dostojno filmskog scenarija - Afera Bouvier.

Dimitrij Ribolovlev, ruski oligarh, godinama na raznim sudovima progoni švicarskog trgovca umjetninama i specijalista za njihovo skladištenje, prijevoz, analizu i konzervaciju Yvesa Bouviera.

Rus tvrdi da ga je Švicarac prevario za ukupno milijardu dolara, prodajući mu skupocjena umjetnička djela po prenapuhanim cijenama, u desetogodišnjem razdoblju.

No u novom je obratu Bouvier za CNN sada otkrio da priprema vlastitu protutužbu tešku milijarde dolara protiv Ribolovleva, nakon što je u februaru pokrenuo pravnu akciju u Singapuru, s obrazloženjem da mu je dugotrajna sudska bitka s ruskim tajkunom uništila poslovanje i reputaciju.

Vojska je odvjetnika i PR menadžera zaposlena s obje strane u ovoj pravnoj bitci koja uključuje optužbe za zastrašivanje i političke spletke.

A u ovu dramu uključena su neka od najskupljih i najkontroverznijih umjetničkih djela - prije svega najskuplja i najzagonetnija slika na svijetu, Salvator Mundi, za koju neki smatraju da je djelo Leonarda da Vincija, dok drugi osporavaju njenu autentičnost.

Ribolovlev je sliku Salvator Mundi (Spasitelj svijeta) 2017. godine prodao za rekordnih 450 milijuna dolara, na aukciji u čuvenoj aukcijskoj kući Christie's u New Yorku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije