Da vas vidimo vozači: Ko ima prednost na ovoj raskrsnici?

3
Radiosarajevo.ba
Da vas vidimo vozači: Ko ima prednost na ovoj raskrsnici?
Foto: Studomad.ba / Saobraćajna mozgalica / Raskrsnica

Na slici se nalazi uobičajena situacija iz saobraćaja na kakvu vozači svakodnevno nailaze, kada se nađu na saobraćajnoj raskrsnici bez semafora vozači su često u dilemi.

Kada su na raskrsnici semafori, vozači ne moraju razmišljati ko ima prvenstvo prolaza i koga moraju propustiti prije nego što krenu naprijed - svjetlosni signali to rade umjesto njih.

Međutim, kada su na raskrsnici saobraćajni znakovi, može doći do problema, pa čak i do udesa, jer vozači ne znaju ko po pravilu ide prvi (ili to ne poštuju).

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

Jedna takva raskrsnica dovela je do rasprave na društvenim mrežama.

Pogledajte dobro fotografiju i provjerite kakvo je vaše znanje. Poslije ovoga mnogi će uzeti da ponove gradivo koje su davno polagali na vozačkom ispitu.

U konkretnoj situaciji, u međusobnom odnosu ta dva vozila, tramvaja i automobila sa brojem 5, iako je raskrsnica regulisana znakovima, tramvaj ide prvi iako siječe pravac kretanja vozila iz suprotnog smjera, jer je u pitanju šinsko vozilo, koje uvijek ima prednost u međusobnom odnosu sa putničkim vozilima, kada se i tramvaj i putnički automobil nalaze na putu istog prioriteta, koji je regulisan saobraćajnim znakovima.

Putnički automobil i tramvaj, u prikazanoj situaciji, znakom jednovremeno dobijaju pravo prolaza (oboje su na sporednom putu). Važi pravilo da šinsko vozilo uvijek, u svim situacijama, ima pravo prvenstva prolaza u odnosu na putnički automobil.

Redoslijed prolaska vozila kroz raskrsnicu je: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije