Ljetno računanje vremena / Da li ste pomjerili kazaljke?

26. 03. 2017. u 08:10:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Ljetno računanje vremena počelo je u nedjelju, 26.3.2017. godine, pomjeranjem za jedan sat unaprijed, tako da će se vrijeme u 2 sata 00 minuta 00 sekundi računati kao 3 sata 00 minuta 00 sekundi.

Pomjeranje vremena se uglavnom obavlja u noći između subote i nedjelje, da ne bi izazvalo veće probleme za radno stanovništvo.

Iako se bioritam lakše prilagođava na pomicanje sata unazad nego naprijed, nesanica je i dalje najčešća nuspojava. Pomicanje sata može poremetiti hormonalnu sliku što uzrokuje niz tegoba kao što su bolne migrene, nervoza i depresija. 

Osim redovnog vježbanja i izbjegavanja teških obroka, važno je uspostaviti rutinu spavanja. Ako ste na primjer prije išli u krevet u 23 sata, sada bi bilo najbolje leći u 22 sata. Treba izbjegavati popodnevno drijemanje jer će tijelo misliti da se vrijeme nije promijenilo pa će prilagođavanje teći teže i sporije.

1 posto - zbog dužeg dana potroši se više goriva

12 posto - povećan broj kriminalnih djela u svijetu zbog promjene vremena.

0,5 posto - povećava se ušteda električne energije.

10 posto - poveća se broj srčanih udara u svijetu zbog neprirodne promjene.

 

Prelazak na ljetno i zimsko računanje vremena prvi put je zabilježen 1916. godine u zemljama na sjeveru Evrope radi uštede energije, jer se period dnevnog svjetla sa ranih jutarnjih časova “premiješta” na večernje. Ljetno računanje vremena u bivšoj Jugoslaviji uvedeno je 27. marta 1983. Od 2002. godine Evropska unija, kao i ostale zemlje u Evropi odredile su da početak ljetnog računanja vremena počinje posljednje nedjelje u martu i završava posljednje nedjelje u oktobru.

 

Tagovi: vrijeme sat

NEMA KOMENTARA