Da li je moguće da nešto može biti ovoliko slatko? Pogledajte položaj u kojem ova mačka spava

0
Radiosarajevo.ba
Da li je moguće da nešto može biti ovoliko slatko? Pogledajte položaj u kojem ova mačka spava
Foto: Screenshot/Instagram / Narančasta mačka

Penny je s više od 626 hiljada pratitelja na Instagramu jedna od najpopularnijih mačaka narančaste boje na Instagramu.

Narančaste mace mnogima su vrlo posebne upravo zbog svoje boje krzna, koju dobivaju od specifičnog pigmenta koji se zove feomelanin.

Isti pigment zaslužan je za crvenu kosu kod ljudi. Zanimljivo je da je više od 80 posto svih narančastih mačaka muškog spola.

Bravo, profesori i studenti! Bili smo na koncertu žive elektroničke muzike na Muzičkoj akademiji

Bravo, profesori i studenti! Bili smo na koncertu žive elektroničke muzike na Muzičkoj akademiji

Gen koji proizvodi narančastu boju nalazi se na kromosomu X. Ženke imaju dva kromosoma X i trebaju dvije kopije toga gena da bi boja njihove dlake bila narančasta.

S druge strane, mužjacima je potrebna samo jedna kopija, pa je muških narančastih mačića puno više od ženskih. U taj mali postotak ženskih narančastih maca spada i Penny, zvijezda Instagrama s više od 626 hiljada pratitelja.

Svoje obožavatelje oduševljava preslatkim fotografijama koje njeni vlasnici objavljuju na profilu Penny the Ginger Cat.

Svoje pratitelje naročito zabavlja luckastim načinom spavanja jer Penny spava s licem prema dolje. Ima i mlađeg brata Felixa, čije je krzno blijeđe nijanse narančaste boje, koji na Instagramu ima više od 55 hiljada pratitelja, a specijalnost mu je krađa hrane s tuđih tanjura.

Narančaste mačke imaju neke zajedničke karakteristike: rijetko su plašljive, vole ljude, obožavaju igru, tvrdoglave su i neumorne.

Također su izrazito inteligentne, vole se maziti i traže puno pažnje, a ako je ne dobiju, postaju mrzovoljne i vrlo lako mogu nadmudriti vlasnika, piše Zadovoljna.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije