Čudni izumi: Od izmeta pande prave toalet papir i salvete

Radiosarajevo.ba
Čudni izumi: Od izmeta pande prave toalet papir i salvete
U rezervatu panda kineskoj provinciji Sechuan, sklopili su ugovor sa jednom reciklažnom fabrikom koja se bavi proizvodnjom toalet papira i salveta, da im dostavljaju pandin izmet od kojeg će praviti ove predmete.

S obzirom na činjenicu da panda dnevno pojede 50 kilograma hrane, odnosno dijelova bambusa, dolazi do pražnjenja koje je pet puta lakše kilaže od unosa hrane, prenosi BBC.

Dakle, pošto panda izbaci dnevno 10 kilograma izmeta, članovi rezervata su se zapitali šta učiniti sa tolikom količinom fekalija. Razmišljali su i došli na ideju da bi pandin izmet, koji se znatno razlikuje od ostalih životinja, mogao da pomogne proizvođačima hartija različite vrste.

Is tog razloga postigli su dogovor sa "Fengshang" papirnom kompanijom da im svake sedmice dostavljaju pandine fekalije, kako bi ih ovi iskoristili za pravljenje pretežno toalet papira, maramica, salveta i ubrusa, jer pandin izmet se sastoji isključivo od dijelova bambusa i nema tragova fruktoze i ostalih supstanci.

"Oni svejedno ne znaju šta će sa tolikom količinom izmeta, a nama može poslužiti za dodatnu količinu pravljenja naše robe. Tako da imamo "win-win", zadovoljne su obje strane", istakao je predsjednik kompanije iz Sechuana Jang Čaolin.

Pakovanje ubrusa napravljenih od pandinog izmeta u Kini možete kupiti za 43 juana, što je približno pet eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije