Manekenki zbog tampona otkazali organi, morali joj amputirati nogu

Radiosarajevo.ba
Manekenki zbog tampona otkazali organi, morali joj amputirati nogu

Lauren Wasser, 29-godišnja manekenka, glumica i aktivistica, u kolumni za InStyle opisala je kako je ostala bez desne i prstiju lijeve noge, u nadi da će njena ispovijest potaknuti djevojke da se informiraju o opasnostima i rizicima korištenja tampona.

"Sve je počelo tog kobnog 3. oktobra. Dobila sam menstruaciju, a morala sam na rođendansku zabavu prijateljice. Stavila sam tampon, redovno ga mijenjala, ali do večeri i odlaska u restoran, gdje je bilo organizirano slavlje, počela sam se osjećati loše. Čim su me vidjeli, prijatelji su mi rekli da ne izgledam najbolje pa sam se vratila kući. Imala sam visoku temperaturu i odmah sam otišla u krevet", napisala je.

Inače zdravoj manekenki počeli su otkazivati organi, imala je srčani udar, a nemoćni liječnici morali su je staviti u induciranu komu i priključiti na aparate. Nekoliko dana poslije stigla je i šokantna dijagnoza. Lauren je imala sindrom toksičnog šoka, a uzrokovao ga je - tampon.

"Kad sam se napokon probudila, sedmicu i po dana poslije, noge kao da su mi 'gorjele'. Lijekovi koje sam dobivala za regulaciju krvnoga tlaka blokirali su dotok krvi do udova. Hitno su me prebacili u drugu bolnicu na hiperbaričnu terapiju, ali nažalost, nije bilo pomoći. Dobila sam gangrenu i morali su mi amputirati desnu nogu", napisala je Wasser.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije