Crkva alkohola u Johannesburgu: Tokom molitve vjernici dužni piti pivo ili viski

Radiosarajevo.ba
Crkva alkohola u Johannesburgu: Tokom molitve vjernici dužni piti pivo ili viski
U predgrađu Johannesburga nalazi se vjerovatno najčudnija crkva na svijetu u kojoj vjernici tokom molitve obavezno piju alkohol, a neobični svećenici ohrabruju posjetioce crkve da to rade i van nje.

Riječ je o jednoj od nekonvencionalnih crkvi, kojih je mnogo na afričkom kontinentu, te je posebno zanimljivo da kontroverzni sveštenici koji na razne načine privlače vjernike, piše Daily Sun.

"Slava Bogu, dodajte alkohol" moto je ove neobične crkve Gabola Church of International Ministries, a pored nje postojale su još i crkve u kojima su sveštenici liječili vjernike sprejevima za insekte, dok je drugi pio motorno ulje. Ipak, Gabola je prva crkva u kojoj je primarni objekt poštovanja alkohol.

"Dok mnoge crkve propovijedaju protiv pijanica, kod mene su svi dobrodošli. Ovo je mjesto gdje dolaze ljudi koji ne žele da ih osuđuju zato što su alkoholičari. Dakle, ovo je mjesto gdje mogu piti, a da ih pritom niko ne osuđuje", kaže glavni sveštenik ove crkve CIeci Makiti.

Krštenja u ovoj crkvi se obavljaju u izobilju alkohola, a on se konstantno pije tokom službi, te se ističe kako vjernici preferiraju pivo i viski.

Makiti je crkvu osnovao prije dva mjeseca i već ima preko 500 vjernika, a krstio je više od 2.000 ljudi. Ovaj sveštenik želi da se njegova crkva proširi na cijelu Južnu Afriku.

"Dakle, ako pijete pivo, bićete kršteni u pivu. Veoma jednostavno. U ovoj crkvi se molimo za piće prije nego ga popijemo, isto kao što to čine drugi vjernici pred jelo. Mi se ovdje međusobno poštujemo, nema nikakve osude", kaže Makiti. Svi vjernici ove crkve su trenutno muškarci, ali Makiti kaže da je razlog to što crkva trenutno ne prima žene u svoje članstvo.

https://www.youtube.com/watch?v=hPmnWBoYDP8

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije