Coca-Cola će za pakiranje limenki koristiti reciklažni materijal

Radiosarajevo.ba
Coca-Cola će za pakiranje limenki koristiti reciklažni materijal
Foto: Coca-Cola / Ilustracija

Za pakiranje limenki Coca-Cola će umjesto plastike koristiti papir odnosno karton, piše portal BeverageDaily.com.

Tehnologiju za proizvodnju ove vrste ambalaže, Coca-Cola će predstaviti sljedeće godine. Do kraja 2021. kompanija će u potpunosti koristiti navedeni materijal. Na evropskom tržištu će se to desiti nešto ranije - tokom sljedeće godine.

Ovakav način pakiranja će koristiti i pojedini proizvođači alkoloholnih pića. Coca-Cola će biti prvi proizvođač bezalkoholnih napitaka koji će na ovaj način pakirati limenke.

Iz ove kompanije su poručili da ovakva ambalaža, koja se može reciklirati, neće samo zamijeniti plastiku, nego će i smanjiti količinu materijala potrebnog za njenu proizvodnju.

Tvrde da će na taj način sačuvati dvije hiljade tona plastike i smanjiti emisiju tri hiljade tona karbon dioksida u toku godine.

Ranije u toku ove godine, Coca-Cola za proizvodnju svojih proizvoda Honest Tea, Glaceau Smartwater i Chaudfontaine je počela koristiti materijale koji se skoro u potpunosti mogu reciklirati, podsjeća BeverageDaily.com.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije