Čimpanze šokirale naučnike: Otkriveno da rade nešto što smo dosad vidjeli samo kod ljudi

0
Radiosarajevo.ba
Čimpanze šokirale naučnike: Otkriveno da rade nešto što smo dosad vidjeli samo kod ljudi
Foto: Pexels / Čimpanze 'kopiraju' ljude

Naučnici su otkrili da čimpanze koje žive u Obali Slonovače nadziru jedna drugu kako bi izbjegle ili potaknule sukobe - slično kao u ljudskim vojnim operacijama.

Čimpanze koriste ovu drevnu vojnu taktiku za donošenje odluka i izbjegavanje potencijalno kobnih sukoba sa suparničkim grupama, otkrili su šokirani naučnici.

Istraživači su uočili kako dvije zajednice zapadnih čimpanza (Pan troglodytes verus) u Africi odlaze u brda kako bi se međusobno nadzirale — slično kao izviđačke misije koje koriste ljudske vojske. Zatim koriste te podatke kako bi odlučili kada će ući u sporno područje.

Prvomajski praznici u BiH: Provjerili smo kakve su trenutne cijene mesa

Prvomajski praznici u BiH: Provjerili smo kakve su trenutne cijene mesa

Puno životinja pazi na opasnost u svom okolišu, ali ovo je prvi put da su naučnici dokumentirali 'neljudsko biće' koja se pažljivo koristi uzdignutim terenom za procjenu rizika u teritorijalnom sukobu, navodi se u novoj studiji objavljenoj 2. novembra u časopis PLOS Biology.

"To stvarno pokazuje ovu sposobnost metakognicije, dakle sposobnost razmišljanja o vlastitom znanju i djelovanja na ono što ne znate kako biste dobili više informacija", izjavio je glavni autor studije Sylvain Lemoine, asistent profesora biološke antropologije na Univerzitetu Cambridge.

Korištenje uzvišenog terena jedna je od najstarijih vojnih taktika u ljudskom ratovanju, navodi se u izjavi koju je objavio Univerzitet Cambridge. Čimpanze žive u zajednicama koje se natječu za prostor i resurse, a njihovo normalno ponašanje uključuje koordiniranu agresiju — uključujući povremena ubistva.

Nova studija promatrala je dvije susjedne zajednice čimpanza koje prati Taï Chimpanzee Project, istraživački i konzervacijski projekt sa sjedištem u Nacionalnom parku Taï. Tim, zajedno sa studentima i lokalnim pomoćnicima - neimenovanim u studiji - pratio je čimpanze 8 do 12 sati dnevno između 2013. i 2016., prikupljajući GPS i podatke o ponašanju.

Podaci su pokazali da se čimpanze češće penju na brda kada putuju do granica svog teritorija nego do centra. Dok su bili na tim brdima, tiho su se odmarali, a ne aktivnostima koje bi ometale njihovu sposobnost slušanja, prema studiji.

Nova studija bavila se samo čimpanzama u Nacionalnom parku Taï, ali Lemoine je za Live Science rekao kako pretpostavlja da i druge čimpanze koriste ovu taktiku, ovisno o terenu.

U izjavi, Lemonie je rekao da bi prirodna selekcija pogodovala složenim kognitivnim sposobnostima koje pomažu čimpanzama da prošire svoj teritorij, što potencijalno sugerira da su ove taktike ratovanja ukorijenjene u evoluciji.

"Možda vidimo tragove malog proto-ratovanja koje je vjerojatno postojalo u pretpovijesnim populacijama lovaca i sakupljača", rekao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije