U Kini rođen majmun kojem svijetle vrhovi prstiju i kojem oči sjaje zelenom bojom

2
Radiosarajevo.ba
U Kini rođen majmun kojem svijetle vrhovi prstiju i kojem oči sjaje zelenom bojom
Foto: Science Alert / Majmunska himera rođena u Kini

Naučnici u Kini objavili su rođenje primata kakvog niko drugi nije vidio, sa očima koje sjaje zeleno i vrhovima prstiju koji svijetle u žutoj boji – i to su samo vidljive karakteristike. Ispod kože i duboko u svojim genima, ovo stvorenje je izgleda bilo još nevjerovatnije.

Mužjak majmuna rođen u laboratoriji bio je proizvod eksperimenta bez presedana, u kojem su korištene pluripotentne matične ćelije dva genetski različita oplođena jajašca iste vrste majmuna kako bi se stvorio jedan živi i dišeći dugorepi makaki (Macaca fascicularis).

Ovo nije prvi živi majmun na svijetu umjetno formiran fuzijom više oplođenih jaja, ali je bio "najpomiješaniji" - himera - od svih, prema istraživačima u Kini i Velikoj Britaniji. U nauci, životinjska 'himera' je jedan organizam sastavljen od ćelija koje potiču od više od dva roditelja. U tijelu ove životinje, ćelije i tkiva stvoreni su iz dvije odvojene linije matičnih ćelija, jedne od embrija donora i druge od embrija domaćina, i vide se u mozgu, srcu, bubrezima, jetri, gastrointestinalnom traktu, testisima i ćelijama.

U povodu 9. maja svečani koncert Amire Medunjanin u Vijećnici: Evo kako doći do karata

U povodu 9. maja svečani koncert Amire Medunjanin u Vijećnici: Evo kako doći do karata

Od 26 različitih tipova tkiva koje su naučnici izmjerili kod živog majmuna, doprinos ekstra doniranih matičnih ćelija kretao se od niskih 21 posto pa sve do 92 posto. Ovaj najveći procenat uočen je u moždanim tkivima. Ipak, ovaj majmun je preživio samo deset dana, što znači da je zdravlje himeričnih majmuna još uvijek ozbiljan problem koji treba riješiti.

"Ovo je dugo traženi cilj u ovoj oblasti", kaže reproduktivni inženjer i stariji autor Zhen Liu iz Kineske akademije nauka (CAS). "Konkretno, ovaj rad bi nam mogao pomoći da napravimo preciznije modele majmuna za proučavanje neuroloških bolesti, kao i za druge biomedicinske studije."

Na konferenciji za medije, glavni autor rada, genetičar Jing Cao iz CAS-a, rekao je da je ovo osnovni naučni napredak jer prvi put dokazuje da su moguće bogate himere neljudskih primata. Studija je objavljena u magazinu Cell.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije