Slovenija / Cigarete punjene marihuanom bile hit na tržištu Balkana prije 150 godina

07. 05. 2019. u 10:18:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 43

Cigarete punjene indijskom konopljom bile su prije 150 godina tržišni hit ljubljanske apoteke "Pri Samorogu", a njen vlasnik Julius von Trnkóczyju pl. Saszkalski poštom ih je slao širom tadašnje Austro-Ugarske monarhije i nakon što su vlasti 80-ih godina 19. stoljeća uvele restrikciju prodaje i uvoza proizvoda koji se reklamirao kao lijek.

Apotekar koji je u tadašnju Kranjsku doselio iz Češke, uspio je uvjeriti lokalne vlasti u Ljubljani da su njegovi proizvodi ljekoviti.

Kazao im je da se carska zabrana odnosi samo na uvoz krivotvorina iz Francuske koje su sadržavale ekstrakt marihuane pomiješan s beladonom (vilinsko bilje, bun, luda trava) i nekim drugim dodacima, pa je svoje "džointe" slobodno i dalje prodavao širom monarhije, šaljući ih poštom, piše u ponedjeljak u historijskoj crtici ljubljansko "Delo", prenosi Hina.

Ljubljanski smotuljci s indijskom konopljom očito su bili namijenjeni razmaženim "pacijentima" izvan Kranjske jer ih je domišljati apotekar reklamirao na njemačkom, dok je u domaćoj slovenskoj štampi onog vremena uglavnom promovisao čajeve, pomade i sirup protiv kašlja od ljekovitog bilja, piše "Delo".

Svoje je cigarete s kanabisom u novinama i časopisima reklamirao kao lijek protiv astme, bronhitisa i drugih respiratornih poteškoća, ali i sredstvo koje pomaže protiv nesanice, reume i drugih tegoba.

Prema tadašnjoj reklami u novinama, kutija ljubljanskog retro-džointa (ne navodi se koliko je komada sadržavala) stajala je 80 krajcara, za što su se na obližnjoj tržnici mogle dobiti tri litre dobrog vina ili litra ruma.

NEMA KOMENTARA