Četverogodišnjak želi donirati koštanu srž kako bi spasio braću

Radiosarajevo.ba
Četverogodišnjak želi donirati koštanu srž kako bi spasio braću
Michael Jr. ima samo četiri godine i želi pomoći svojoj mlađoj braći da dobiju potrebnu transplantaciju koštane srži.

Blizanci, Santino (zvan Sonny) i Giovanni (ili Gio), imaju rijedak poremećaj koji se naziva hronična granulomatozna bolest. Zbog nje imunološki sistem ne radi ispravno, ostavljajući bolesnike nesposobnima za borbu protiv infekcija.

Rješenje je transplantacija koštane srži, a savršen donator je njihov stariji brat Michael. 

Operacija je zakazana za četvrtak, a blizanci su već započeli 10-dnevni hemoterapijski režim. Transplantacija je rizična procedura i njihova majka Robin Pownall bit će uz njih sve vrijeme.

"Pokušavam ostati pozitivna zbog njih i osjećam da će im to pomoći da lakše ovo prebrodimo", rekla je za CNN.

Većinom se bolest nasljeđuje od majke, koja je nositelj gena koje proslijeđuje sinovima. Većina roditelja prolazi kroz taj proces samo jednom. No, devetogodšinjem Dominicku, njenom najstarijem sinu, također je dijagnosticirana hronična granulomatozna bolest. Prije prvog rođendana, primio je anonimnu donaciju matičnih stanica iz pupčane vrpce što je njegovim matičnim stanicama dalo 'snagu' da potaknu imunološki sistem.

Dominickova transplatacija je bila prije osam godina, a sada njegova četveromjesečna braća moraju proći kroz isto - a Michael je njihov junak. Mama kaže kako Michael neprestano govori blizancima koliko ih voli, a sada ima priliku pomoći im.

"Čim smo mu rekli, odmah je bio za. Zna da će mu velika igla ići u leđa. Zna što ga čeka, vrlo je pametan dečko. On je neustrašiv i želi ih spasiti." Michael je pravi heroj, iako ima samo četiri godine nesebično želi pomoći svojoj maloj braći. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije