Četiri zadivljujuće stvari koje vaše tijelo radi kad se prvi put poljubite

Radiosarajevo.ba
Četiri zadivljujuće stvari koje vaše tijelo radi kad se prvi put poljubite
Foto: Pixabay / Ilustracija
Ljubljenje je instinktivno i cilj mu je oslobađanje hemikalija u tijelu zbog kojih se osjećamo dobro.

Na usnama su živčani završeci koje ljubljene stimulira, što dovodi do aktivacije dodatnih osjetila poput mirisa. Evo još četiri fascinantnih stvari koje se događaju kada prvi put nekog poljubite:

1. Pomaže vam u borbi protiv holesterola

Ljubljenje može imati pozitivan utjecaj na nivo lipida u krvi. Istraživači su u Western Journal of Communication utvrdili da romantično ljubljenje zapravo smanjuje serumski holesterol i povećava ukupno zadovoljstvo vezom. 

2. Doživite nalet adrenalina

Kad prvi put poljubite nekoga, tijelo će ispustiti prasak adrenalina koji povećava brzinu otkucaja srca, povećava energiju i pokrene brže kolanje krvi. To su sve dobre stvari.

3. Proizvodi se puno dobrih hemikalija

Tijelo ne proizvodi samo adrenalin i oksitocin. Justin Lehmiller, profesor psihologije s Harvarda, izjavio je za The Expondent da, kada se poljubimo, naš mozak postaje preplavljen dopaminom, koji je ključan za normalno funkcioniranje organizma.

4. Vaša slina je "pametna"

Vjerovatno nikad niste pomislili da slina ima neki utjecaj na odabir partnera, ali moguće da je upravo ona krivac za njega ili nju. Neuredni poljupci naporno rade na procjeni je li osoba koju se ljubi potencijalni partner, prema istraživanju koje je proveo UniverzitetOxford. Navodno, hemijski sastav sline pomaže vašem tijelu da odluči da li osoba koju ljubite, može imati jake i izdržljive potomke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije