Četiri stvari koje dijete nasljeđuje od mame

Radiosarajevo.ba
Četiri stvari koje dijete nasljeđuje od mame
Foto: Pixabay / Ilustracija

Znamo da mama direktno utječe na mnoge stvari - od naše inteligencije do ponašanja u romaničnom odnosu. Iako je genetika nesumnjivo složena stvar, istraživanja su pokazala da nasljeđujemo neke specifične osobine i kvalitete od mame.

Stoga bez obzira liči li vaše dijete na vas ili supruga, nauka kaže da je veća mogućnost da ove četiri stvari naslijedi od mame:

1. Inteligencija

Dijete će vjerovatno naslijediti inteligenciju od mame, a ne tate. Veliko istraživanje Univerziteta u Glasgowu u kojem je pregledano više od 12.000 mladih ljudi u dobi od 14 do 22 godine utvrdilo je koji faktori utječu na inteligenciju, uključujući socio-ekonomski status i obrazovanje. I najveći utjecaj imala je njihova mama. Zapravo, njihov koeficijent inteligencije varirao je samo u prosjeku 15 bodova u odnosu na mame.

2. Obrasci i navike spavanja

Ako dijete ima problema sa spavanjem, možda je na svoju mamu. Istraživanje objavljeno u časopisu Sleep Medicine prošle godine upućuju da mame prenose svoje navike spavanja na djecu i da djeca čije mame imaju problem s nesanicom idu kasnije spavati i manje se odmaraju. Zanimljivo da naučnici nisu našli istu povezanost s očevima.

3. Brzina starenja

Iako ovo nije važno kada gledate svoju malu djecu. Možda ćete početi razmišljati o svojoj mami i načinu na koji starite. Izgleda da geni naše mame utječu na to. Naučnici s Instituta Max Plank otkrili su DNK iz mitohondrija koji nasljeđujemo isključivo od mame, a može djelomično kontrolirati starenje. Istraživanje je bilo obavljeno na miševima, a ne na ljudima te su potvrdili da su potrebna daljnja istraživanja.

4. Prolazak kroz menopauzu

Iako ni to nije bitno vašoj maloj djeci, važno je za vas, a bit će važno i vašim kćerima kad postanu žene. Izgleda da dob u kojoj ćete prolaziti kroz menopauzu može biti naslijeđena od vaše mame. Istraživanje iz 2011. godine britanskog Instituta za istraživanje raka na preko 2.000 žena otkrilo je da se i ranija i kasnija menopauza (prije 45 godine i poslije 55 godine) nasljeđuje od porodice.

Otkriveno je da žene čije su mame i sestre rano ili kasno prošle kroz menopauzu imaju šest puta veću šansu da bude isto i kod njih. Međutim, istraživački tim je naglasio da nije bitna samo genetika, jer i stil života također može igrati veliku ulogu.

Na primjer, žene koje puše obično prolaze kroz menopauzu dvije godine ranije, prenosi 24sata.hr

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije