Černobil sve popularniji: Evo kako će ga srediti za nove posjete

Radiosarajevo.ba
Černobil sve popularniji: Evo kako će ga srediti za nove posjete
PrtScr / Opasan trend

Područje oko Černobila, mjesta na kojemu se 1986. dogodila velika nuklearna katastrofa, postaje popularna turistička destinacija.

Instagramuše navalile u Černobil nakon HBO-ove hit serije

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenskij potpisao je odredbu koja omogućuje početak radova u ovome području kako bi se ondje obnovile staze za šetnju i poboljšao prijem mobilne telefonije.

"Černobil je dosad bio dio negativnog brenda Ukrajine, no stiglo je vrijeme za promjene“, rekao je Zelenskij.

Reaktor u nuklearnoj elektrani eksplodirao je u aprilu 1986. godine. Radioaktivna prašina rasula se Europom, a po podacima UN-a nakon ove katastrofe kontaminirano je 50.000 četvornih metara zemljišta, prenosi Hina.

Monika Ponjavić: HBO i fenomen Černobilja

Najmanje 31 osoba izgubila je život neposredno nakon eksplozije, no posljedice se osjećaju i danas.

"Kanimo napraviti zeleni koridor za turiste“, najavio je Zelenskij, dodavši da je Černobil jedinstveno mjesto na planetu na kojemu je priroda uspjela ponovno oživjeti nakon katastrofe koju je izazvao čovjek. "Želimo ovo mjesto pokazati svijetu, želimo da ga posjete naučnici, ekolozi, historičari i turisti“, rekao je predsjednik Ukranije.

Unatoč povišenoj razini radijacije, u Černobil svake godine stižu hiljade turista.

Novom odredbom uredit će se plovni putevi, kao i kontrolni punktovi, a ukinut će se i ograničenja za snimanje.

Zelenskij kaže da je "Zabranjena zona ujedno i simbol korupcije" te da će se "vlada protiv toga boriti uvođenjem elektroničkih kartica za posjetioce". "Uskoro ćemo stati na put korupciji i turisti više neće davati mito policajcima“, istaknuo je.

Zelenskij je još na inauguraciji govorio o novome metalnom štitu postavljenom oko uništenog reaktora.

Metalni štit koji je stajao 1,7 milijarda dolara, postavljen je 2016. godine i dovoljno je visok da pokrije katedralu Notre-Dame u Parizu.

Broj ljudi koji su stradali u kastrofi i od njenih posljedica još uvijek je predmet polemika. Poznato je da je 5000 osoba oboljelo od raka štitne žlijezde kao posljedice kontaminacije. Mnogi vjeruju da su i razna ostala oboljenja posljedica izloženosti radijaciji, no za to nema dovoljno dokaza.

Izvještaji o zdravstvenim problemima u koje spadaju i oštećenja ploda u maternici, još nisu potvrđena i nije u potpunosti sigurno jesu li nastala uslijed radijacije.

Rast popularnosti Černobil duguje nedavno emitiranoj HBO-ovoj kratkoj seriji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije