Budite oprezni: Evo koje su prednosti i mane sode bikarbone i sirćeta

1
Radiosarajevo.ba
Budite oprezni: Evo koje su prednosti i mane sode bikarbone i sirćeta
Foto: Printscreen / YouTube / Hemijski proizvodi

Soda bikarbona i sirće poznati su da čine čuda u čišćenju i higijeni, ali morate biti pažljivi kada čistite pojedine predmete, kako na kraju žalili. 

Također, kombinacija Sode bikarbone i sirćeta iskusnim su čistačima odavno poznati kao vrlo učinkovita alternativa kad je u pitanju čišćenje kuhinjskih i toaletnih površina, odstranjivanje mrlja iz tepiha ili pomoć u neutraliziranju mirisa.

Ali, soda i sirće imaju svoje negativne strane. Kiselina u sirćetu razgrađuje sodu bikarbonu, oslobađajući ugljen dioksid koji može pomoći u uklanjanju prljavštine s površina koje se čiste.

Konaković tvrdi da mu neko "pakuje": Željeli su mene napraviti 'crnom kravatom' i da sam nalogodavac

Konaković tvrdi da mu neko "pakuje": Željeli su mene napraviti 'crnom kravatom' i da sam nalogodavac

Neki metali su, naime, osjetljiviji od drugih, a soda bikarbona može prouzrokovati diskoloracije na površini. Naročito treba paziti pri spajanju sode i sirćeta u trenutku kad smjesa "zašumi", otpušta se plin. Zato ih nemojte pomiješati u plastičnoj ili kakvoj drugoj boci s poklopcem, jer smjesa bi vam mogla eksplodirati u rukama. Također, kada ih pomiješate, ne spremajte otopinu za kasnije, već obavite čišćenje odmah.

SODOM NEMOJTE ČISTITI:

1. Posuđe od aluminija

Ako planirate posuđe od aluminija očistiti sodom i pritom očekujete čarobne rezultate, mogli biste se gadno razočarati. Soda s aluminijem može oksidirati i uzrokovati ružne fleke na površini.

2. Stara srebrnina

Neki smatraju da bi soda u doticaju s antiknim srebrnim predmetima mogla izazvati neželjene mrlje, iako je donedavno uvriježeno mišljenje bilo da je upravo tu soda glavni "saveznik". Stoga, ako imate predmete sentimentalne vrijednosti, radije preskočite ribanje sodom.

Profesionalna spremačica otkrila: "Evo gdje mnogi griješe kad čiste wc školjku"

Profesionalna spremačica otkrila: "Evo gdje mnogi griješe kad čiste wc školjku"

3. Pozlaćeni predmeti

Tanjuri i beštek koje čuvate za posebne prigode vrlo vjerojatno na rubu imaju poneki zlatni detalj. Šanse da je riječ o 24-karatnom zlatu su minimalne, zato ne riskirajte - soda nagriza pozlatu.

4. Mramorne površine

Kamene površine bolje je čistiti sredstvima s posebnom namjenom. Iako je samo blago abrazivna, ne želite ružne "fleke" po površini s kojom se susrećete svaki dan.

SIRĆETOM NE ČISTITE:

1. Predmete od aluminija

Tave, posude, lonci... Preskočite. Ono što predmetima od aluminija čini soda, čišćenje sirćetom još je gore. Nakon toga mogu samo ravno u smeće.

2. Mobitele i tablete

Ako vam je slučajno palo na pamet prebrisati površinu tableta, mobitela ili računala vatom i sirćetom, odolite iskušenju.

Jednostavno i efikasno: Trikovi za čišćenje bijelih patika

Jednostavno i efikasno: Trikovi za čišćenje bijelih patika

3. Predmete od lijevanog željeza

Riječ je o posebnom procesu tretiranja željeza, koji neće izgledati isto jednom kad dođe u doticaj sa sirćetom. Ove predmete perite u vodi s blagim deterdžentom.

4. Kamene površine

Ono što vrijedi za sodu kad su u pitanju kamene površine, vrijedi apsolutno i za sirće. Mogao bi ostaviti tragove koje kasnije nećete moći ukloniti, prenosi Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije