Bogata nasljednica šokirala ostavštinom: Ovo je najčudnija kuća na svijetu?

Radiosarajevo.ba
Bogata nasljednica šokirala ostavštinom: Ovo je najčudnija kuća na svijetu?
Foto: winchestermysteryhouse.com / Nevjerovatno zdanje

Davne 1886. godine ekscentrična Sarah Winchester preselila je San Jose u Kaliforniji gdje je kupila kuću s osam soba. Odlučila ju je renovirati prema vlastitom guštu. No renovacije su se pretvorile u cjeloživotni projekt na koji je potrošila otprilike 5,5 miliona dolara.

Nakon njene smrti 1922. godine otkriveno je kako je skromnu kuću u San Joseu transformirala u nevjerovatno zdanje s modernim vodovodnim sistemom, 160 soba, šest kuhinja i dva podruma koje obuhvaćaju više od 2.000 vrata i 10.000 prozora. No to nije čak niti najčudnije stvar vezana uz kuću, piše punkufer.dnevnik.hr.

Neka vrata u misterioznoj Winchesterinoj kući ne mogu se otvoriti. Neki prozori su postavljeni u sobe bez ikakvog izvora svjetlosti. Kuća ima nekoliko stepeništa koje ne vode nigdje. Sve je prepuno tajnih prolaza, a posebna zanimljivost je ormarić koji kada se otvori vodi kroz 30 soba u kući.

Nitko nije siguran što je Sarah Winchester željela postići s ovim projektom, no postoje brojne teorije. Sarah je, naime, bila udovica Williama Wirta Winchestera, izumitelja puške Winchester od kojeg je naslijedila veliko bogatstvo.

Mnogi vjeruju da su je u kući proganjali duhovi svih onih pogubljenih ovim oružjem te da su sobe zapravo odraz noćnih mora koja je proživljavala u posljednjim godinama svojega života. 

Misteriozna Winchesterina kuća je velika turistička atrakcija koju posjećuje velik broj zaljubljenika u neobjašnjene fenomene, a pogotovo one koji vjeruju u duhove. 

Ova priča je djelomično ispričana i u horor filmu "Kuća duhova" Michaela i Petera Spieriga iz 2018. godine koji je temeljen na stvarnim događanjima u San Joseu, a u kojem glavnu ulogu tumači Helen Mirren. Kako Winchesterina kuća izgleda iznutra, pogledajte u traileru filma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije