Biznis koji bilježi ogroman rast: Virtualne dadilje sve popularnije

Radiosarajevo.ba
Biznis koji bilježi ogroman rast: Virtualne dadilje sve popularnije
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Kako većina roditelja dane provodi u četiri zida sa svojom djecom, njima tokom ovih mjeseci više nije potrebna dadilja, a dolazak dadilja u stan, zbog fizičke udaljenosti, ionako nije ni preporučljiv ovih dana.

No iako su roditelj kući, oni moraju raditi, a uz malu djecu koja se nalaze u istoj prostoriji ili u sobi do njih, to je jako teško, često i nemoguće. Kada npr. oba roditelja imaju sastanke putem Zooma ili moraju raditi na nekom važnom projektu, netko bi im zaista trebao pomoći oko djece koja nemaju previše razumijevanja za njihove poslovne obveze, piše Business Insider. 

Zbog toga je u SAD-u porasla popularnost tzv. virtualnih dadilja. One, naravno, ne dolaze kući, no na djecu paze putem Zooma ili FaceTimea i zabavljaju ih tijekom 45 minuta ili sat vremena dok roditelji rade, obavljaju kućanske poslove ili samo žele uzeti malo vremena za sebe za odmor. Osim roditeljima, virtualno dadiljanje često dobro dođe i djeci jer im ipak razbije svakodnevnu kućnu rutinu.

Od sredine marta do sredine aprila u SAD-u zabilježen je porast u industriji virtualnog dadiljanja od čak 700 posto te su brojne kompanije pokušale iskoristiti situaciju i sada reklamiraju svoje digitalne usluge. Također, educiraju dadilje kako raditi s djecom putem videopoziva. Pri tome virtualno dadiljanje ne traje dugo, već su preporuke da ono traje 45 minuta do sat vremena, no naravno da se vrijeme prilagođava obvezama roditelja.

U virtualnom svijetu posao dadilja nije, naravno, čuvanje djece, već ih trebaju zabaviti i ispuniti im vrijeme pa zajedno uče i igraju se, dadilje im čitaju priče pa čak zajedno rade yogu.

Rachel Charlupski koja godinama ima kompaniju za pronalaženje dadilja za medije je komentirala kako ranije nikada ne bi mogla vjerovati da će nuditi usluge virtualnih dadilja. 

Cijena za 45 minuta takvog dadiljanja, odnosno vremena provedenog s djecom putem Zooma, FaceTimea ili neke druge aplikacije za videopozive iznosi skoro 50 dolara za sat vremena. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije