Kraljica Elizabeta II proslavila rođendan online zabavom

Radiosarajevo.ba
Kraljica Elizabeta II proslavila rođendan online zabavom
Foto: EPA-EFE / Kraljica Elizabeta II

Usred otkazivanja evenata, istu praksu odlučila je primijeniti i Kraljica Elizabeta II te se okupila s porodicom u virtualnom svijetu, putem Zoom platforme.

Kraljica je rođena 21. aprila 1926. godine te je jučer navršila 94 godine. U skladu s preporukama, otkazala je sva okupljanja kojima se godišnje obilježava njen dan, pa čak i ona porodična, iako je njen rođendan vrlo važan datum u kraljevskoj porodici i općenito Velikoj Britaniji.

U doba izolacije Kraljica je prenijela većinu javnih aktivnosti na unuka Williama i suprugu Kate, pošto je ona već neko vrijeme u izolaciji. Naime, radi godina je u ugroženoj skupini te je izolirana sa suprugom, 98-godišnjim Princem Philipom, u dvorcu Windsor.

Inače, 21. aprila njoj u čast održava se ceremonija koja se neće održati po prvi puta tokom njene 68-godišnje vladavine.

Iako je rođena ovaj mjesec, Velika Britanija njen rođendan slavi javnom proslavom koja se održava u ljetnim mjesecima.

Ovu je praksu uveo Kralj George II, davne 1748. godine, koji je bio rođen u novembru, u vrijeme kad je previše hladno za javno slavlje i paradu na ulicama.

Upravo je on odlučio da slavlje rođendana vladara bude manifestacija "Trooping the colour", a ta je tradicija održana do danas, stoga taj dan u proljeće i Kraljica Elizabeta II slavi rođendan - po drugi put svake godine.

Svake godine "Trooping the colour" mijenja datum, a ove to je trebao biti 13. juna, no trenutno je otkazan, objavio je The Sun.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije