Bivši australski rukometaš postaje ragbijašica

Radiosarajevo.ba
Bivši australski rukometaš postaje ragbijašica
Bivši australski rukometni reprezentativac Callum Mouncey (28) postao je prvi transrodni sportista kojem je vodstvo Australske nogometne lige (AFL) dozvolilo igranje za žensku ekipu.

Mouncey je za australsku rukometnu reprezentaciju odigrao 22 utakmice i nastupio je na Svjetskom prvenstvu u Španiji 2013. godine.

Inače, Callum Mouncey visok je 190 centimetara i težak 90 kilograma igrao je na poziciji pivota.

Prije četiri godine Callum Mouncey započeo je rodnu transformaciju promijenivši ime u Hannah. Započeo je s hormonalnom terapijom i pokušao karijeru nastaviti kao rukometašica, no nije dobio dozvolu australskog rukometnog saveza, prenose strani mediji.

Hannah Mouncey potom se okrenula ragbiju, najpopularnijem sportu u Down Underu. Dosad je igrala na lokalnom nivou, ali od 2018. godine moći će igrati i u najjačem razredu u nekoj od saveznih država.

"Mislim da bi bilo neprimjereno zahvaliti vodstvu AFL-a što mi je dozvolio raditi nešto što je dozvoljeno svakome u Australiji," navela je Hannah Mouncey u otvorenom pismu. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije