Bivši američki zastupnik i žestoki protivnik gejeva priznao da je - gej

Radiosarajevo.ba
Bivši američki zastupnik i žestoki protivnik gejeva priznao da je - gej
Foto: EPA-EFE / Aaron Schock

Bivši zastupnik Republikanaca u Predstavničkom domu Kongresa Aaron Schock, iz američke savezne države Illinoisa, u četvrtak je na Instagramu u dugačkom postu objavio da je - homoseksualac.

Schock, koji je Kongres napustio 2015. godine nakon optužbi da je zloporabio novac poreznih obveznika, rekao je da ova vijest neće biti iznenađenje za njegovu obitelj, prijatelje i suradnike. Ipak, rekao je da se osjeća obaveznim javno progovoriti kako „bi uklonio bilo kakvu sumnju i konačno potvrdio tko je kao osoba“, prenosi Huffington Post.

„Sada mogu otvoreno živjeti kao homoseksualac, zato što su izvanredni i odvažni ljudi, aktivisti, lideri i obične LGBT osobe, imali hrabrosti boriti se za naša prava kada ja nisam. Priznajem to unatoč snažnoj, a ponekad i zlobnoj kritici koju sam trpio od tih istih ljudi“, napisao je 38-godišnji Schock u svom postu, u kojem se također dotakao svoga kršćanskog odgoja i uspona u političkoj sferi.

Tokom mandata je bio žestoki protivnik prava gejeva

Tokom svog mandata Schock se protivio jednakosti homoseksualnih brakova te ukidanju takozvanog pravila „don't ask, don't tell“ 2011. godine, kojim je homoseksualcima i lezbijkama bilo zabranjeno javno iznositi svoju seksualnu orijentaciju tokom služenja u američkoj vojsci.

Također je glasao protiv Zakona o prevenciji zločina iz mržnje Matthewa Sheparda i Jamesa Byrda, kojim je 2009. godine proširena savezna definicija zločina iz mržnje iz 1969. te je uključila i žrtve napadnute zbog seksualnog i rodnog identiteta.

Iako je Schock u postu na Instagramu napisao kako bi „podržao LGBTQ prava na sve načine“ kad bi i dalje bio zastupnik u Kongresu, službeno se nije ogradio od svojih dosadašnjih stavova o queer pitanjima.

„Shvaćam da neki moji politički stavovi idu protiv mainstreama LGBTQ pokreta, koji poštujem zbog tih razlika. Nadam se da će ljudi i meni dopustiti isto. Ovo me putovanje naučilo vrijednoj lekciji - bilo da ste homo ili hetero, nikad nije prekasno biti iskren prema sebi“, napisao je Schock i dodao kako „nije bio odmah prihvaćen i shvaćen“ među članovima svoje obitelji.

Tvrdio da nije gej

Schock je golog torza 2011. godine pozirao za tekst u časopisu Men's Health, u kojem je proglašen „američkim kongresnikom najboljeg tjelesnog izgleda“, a godinama su ga proganjali s pitanjima o njegovoj seksualnosti.

Schock je 2009. godine časopisu Details rekao kako nije gej, a to je ponovio i u razgovoru za Huffington Post 2012.

„Takva su pitanja smiješna i neprimjerena. Već sam o tome govorio i ne mislim da je to vrijedno daljeg reagiranja“, odgovorio je tada Schock, koji je u posljednjih godinu dana bio daleko od očiju javnosti, otkako su odbačene optužbe da je zloporabio vladine fondove i fondove za kampanju. Kako bi izbjegao suđenje, dogovorio se s tužiteljima, platio porez i vratio novac iz kampanje.

U posljednje vrijeme ponovno su se pojačale spekulacije o njegovu privatnom životu jer su se u brojnim LGBTQ medijima i na društvenim mrežama pojavile fotografije i snimke s njegova mobitela, na kojima je partijao s homoseksualcima na festivalu Coachelli i u Brazilu, piše Index.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije