Bio i u Sarajevu: Jaan Roose prvi čovjek koji je prešao slacklineom s jednog kontinenta na drugi

0
Radiosarajevo.ba
Bio i u Sarajevu: Jaan Roose prvi čovjek koji je prešao slacklineom s jednog kontinenta na  drugi
Foto: Red Bull / Jaan Roose prešao sa kontinenta na kontinent za 47 minuta

Estonski slackliner i trostruki svjetski šampion Jaan Roose ispisao je nove stranice historije tako što je postao prvi čovjek koji je hodajući slacklineom prešao s jednog kontinenta na drugi.

Roose je u nedjelju 15. septembra prešao preko Bosforskog moreuza balansirajući nam slacklineu podignutom preko kultnog "Mosta mučenika 15. jula", odnosno s azijske do evropske strane Istanbula.

Estonac je svoje "putovanje" kompletirao za 47 minuta uprkos vjetru koji je puhao brzinom od 21 km/h i temperaturi od 23 stepena. Specijalno uže dugo 1.074 metra podignuto je iznad mosta, koji povezuje Aziju i Evropu, na visinu od 165 metara. Roose je uspješno prešao udaljenost veću od jednog kilometra, a trebalo mu je samo 47 minuta. Uprkos pomenutom vjetru i temperaturi, fenomenalni Estonac je zadržao koncentraciju i ostvario svoj plan, a time je postao prva osoba koja je hodala slacklineom od Azije do Evrope.

Udes u Sarajevu: Ne rade tramvaji, stvorila se velika saobraćajna gužva

Udes u Sarajevu: Ne rade tramvaji, stvorila se velika saobraćajna gužva

"Osim što povezuje dva kontinenta, Bosfor ima stoljetnu historijsku i kulturnu važnost, kao i nevjerovatnu prirodnu ljepotu. Kada to kombinujete s promjenjivim vremenskim uvjetima i jakim morskim strujama, dobijete jedinstvenu lokaciju za slacklining. Ušao sam u historiju i veoma sam sretan", izjavio je Roose.

Bosforski moreuz je mjesto gdje se spajaju Evropa i Azija, povezuje evropsku i azijsku stranu Istanbula svojim upečatljivim kameleonsko-plavim bojama. Ovaj vitalni plovni put oblikovao je historiju Istanbula i kulturu, utjecao je na grad od njegovih dana kada se zvao Konstantinopolj pod Bizantskim Carstvom do njegove uloge u Osmanskom Carstvu od 15. stoljeća sve do ranog 20. stoljeća. Kroz historiju je Bosfor bio ključni kanal za globalnu trgovinu povezujući Crno i Mramorno more te Mediteran kroz moreuz Dardanele. Njegovo značenje obuhvata više civilizacija, ističući njegovu središnju ulogu u razvoju regije. Roose je poznat po svojim revolucionarnim podvizima i višestrukim svjetskim rekordima u slacklineu, jedini je sportista u historiji koji je napravio dvostruki backflip na slacklineu, što je potvrda njegovog tehničkog majstorstva i odvažnog duha.

Jaan Roose ispisao historiju: Prvi čovjek koji je prehodao Mesinski moreuz na najdužem konopu ikad

Jaan Roose ispisao historiju: Prvi čovjek koji je prehodao Mesinski moreuz na najdužem konopu ikad

Njegova prethodna postignuća uključuju izazov Sparkline iz prošle godine, kada je u Kataru prešao osvijetljeni slackline postavljen između nebodera Iconic Towers u obliku sablje. Ovaj hrabri podvig, koji je realizovao na nadmorskoj visini dvostruko većoj u odnosu na londonski Big Ben, ujedno je i rekord za najduže hodanje slacklineom postavljenim na jednoj građevini.

Roose je šetao i preko najvišeg vodopada u Estoniji i to u ekstremnim zimskim uvjetima te je dostigao brzinu do 22 km/h. Našao se na 50 metara visokom slacklineu, a kako bi mogao izdržati hladnoću, nosio je pet pari čarapa. Slojevi čarapa su se uništavali dok se spuštao na strmim dijelovima.

U julu je hodajući slacklineom prešao i Messinski moreuz. Time je postao prva osoba koja je na taj način prešla udaljenost između kopna Italije i južnog otoka Sicilije. Ujedno je to bio najduži ikad postavljeni slackline, čija je dužina iznosila 3.646 metara. Rooseu je za ovo rekordno putovanje trebalo gotovo tri sata. Pad u posljednjih 80 metara ga je spriječio da mu se prizna zvanični rekord, no on i dalje nastavlja pomicati granice mogućeg u slackliningu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije