Biljke srećonoše: Ove zelene ljepotice donose zdravlje, novac i ljubav

Radiosarajevo.ba
Biljke srećonoše: Ove zelene ljepotice donose zdravlje, novac i ljubav
Pixabay / Ilustracija
Najbolji način da svoj dom učinite ugodnijim i zdravijim mjesto za život je da u njega unesete biljke. Biljke pročišćuju zrak, a mnoge od njih i neutraliziraju zračenja električnih uređaja.

No, jese li znali da se za određene biljke vjeruje kako donose sreću ukućanima uz koje rastu?

U nastavku je popis biljaka koje se širom svijeta smatraju srećonošama. Udomite pokoju kako bi vam 2019. bila bolja.

Spatifilium ili jedarce

Biljka iz porodice ljiljana, tamnozelenih listova i predivnih bijelih cvjetova koja podsjećaju na malena jedra moćan je pročišćivač zraka, posebno učinkovita kod zračenja električnih uređaja.

Spatifilium se naziva i ženska sreća jer se vjeruje da ako djevojci poklonite ovu vrstu ljiljana, ona će uskoro pronaći ljubav, a ako ga poklonite udanoj ženi, u porodicu  bi mogla stići prinova. Spatifilium donosi harmoniju među ukućane.

Orhideja 

Osim što imaju lijepe, otmjene cvjetove i odišu egzotikom južnoameričkih prašuma, vjerje se da orhideje privlače ljubav,  produbljuju prijateljstvo i umiruju dušu. Stari Grci orhidejue su povezivali s plodnošću i snagom.

Jasmin

Jasmin ima opojan miris i smatra se jakim afrodizijakom. Vjeruje se da jasmin pomaže održati romansu te da provlači ljubav, novac i pomaže u ostvarenju snova.

Ruža

Vjeruje se da ruža privlači ljubav i sreću u život, a različite boje cvijeta simboliziraju različite vrijednosti te privlače različitu energiju. Primjerice, bijela ruža znači čistoću i zdravlje, dok bijela sa crvenim strast i predanost. 

Ruža boje breskve donosi mir, duhovnost i prijateljstvo, boje lavande pojačava spiritualnost, ružičasta znači romansu, a crvena pravu ljubav. Ruža bije fuksije pojačava ljubav prema sebi i prihvaćanje sebe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije