Biciklom vozio nevjerovatnih 240 kilometara na sat

Radiosarajevo.ba
Biciklom vozio nevjerovatnih 240 kilometara na sat
Foto: PrtScr / Oborio europski rekord

Neil Campbell je u novom pokušaju još jednom podigao letvicu i sada dostigao europski rekord vozeći na biciklu nevjerojatnih 240 km/h.

U tome mu je još jednom pomogao Porsche, koji ga je vukao sve do 240 km/h. Campbell je već pokazao da je spreman za rekord u junu kada je u istoj postavi vozio 217 km/h. Inače, unikatni bicikl Moss Bikes je projektiran da zadrži stabilnost do 200 mph, odnosno oko 322 km/h.

Podsjetimo, Porsche i njegov 935 Turbo su prije četiri desetljeća pomogli Jean-Claudeu Rudeu u sličnom pokušaju, a sada su isto ponovili s Cayenneom, i to na pisti aerodroma u Elvingtonu. Cayenne je straga vozio poprečnu pregradu, a sve kako bi biciklistu osigurao manji otpor zraka, piše Index.hr

Pokretan 550 KS snažnim 4.0 biturbo V8 motorom Cayenne je ubrzao do 177 km/h i zatim je prekinut kontakt s biciklom. Campbell je dalje isključivo vrteći pedale ubrzao do 240 km/h.

"Ubrzanje Cayennea je strašno, kao da si pričvršćen za raketu. Nakon što su me otpustili spustio sam glavu i pedalao najjače što sam mogao", komentirao je Campbell.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije