Beč među 50 najboljih turističkih destinacija u svijetu

0
Radiosarajevo.ba
Beč među 50 najboljih turističkih destinacija u svijetu
Foto: Facebook / Beč

Renomirani američki magazin Time je Beč po prvi put svrstao među 50 najboljih turističkih destinacija na svijetu u 2023. godini. Jedan od glavnih razloga za ovu odluku je održivi razvoj grada.

Magazin već od 2018. godine odaje počast gradovima svojim izborom najboljih mjesta na svijetu.

Pored nacionalnih parkova, ostrva i drugih svjetskih metropola, ove godine je izdvojio glavni grad Austrije kao "klasičan, modernizovan" grad. U obrazloženju svog izbora navodi sve održive doprinose grada i gradski razvoj koji su Beč više puta na različitim rang listama učinili najboljim gradom za život na svijetu.

Gradonačelnik Zavidovića: Požar u hotelu Kristal je podmetnut, tražim hitan sastanak s Vladom FBiH

Gradonačelnik Zavidovića: Požar u hotelu Kristal je podmetnut, tražim hitan sastanak s Vladom FBiH

Opširno se tematizira gradsko okruženje prilagođeno biciklistima i pješacima, dobro razvijeni javni saobraćaj, veliki broj zelenih površina kao i najveći urbanistički razvojni projekat Aspern Seestadt.

Istaknuti su i brojni vrhunski kulturni događaji ove godine poput 150 godina Svjetske izložbe u Beču te nova obogaćena ponuda u hotelskom i gastronomskom sektoru.

Beč: Gradi se prva "pametna zgrada" bez grijanja, ideju im dali - termiti!

Beč: Gradi se prva "pametna zgrada" bez grijanja, ideju im dali - termiti!

Austrijska prijestolnica ove godine slavi svjetsku izložbu "Expo" kojom je 1873. godine velikim urbanim vizijama i inovacijama tadašnjeg vremena privukla svjetsku pažnju i koja je bila pokretač razvoja Beča u svjetsku metropolu.

Grad i danas profitira od dostignuća tog vremena. Iako danas više ne postoje izložbeni paviljoni i ostale izložbene lokacije, inovativna energija tog vremena nastavlja da živi u novim projektima. Beč je i danas vizionarski grad optimističkog duha, nezamisliv bez inovacija. Jedina razlika danas je u tome što je u fokusu čovjek.

Time je četvrti renomirani medij koji je slijedivši međunarodni turistički medij "Conde Nast Traveler", "Travel + Leisure" i "Town and Country" austrijsku metropolu proglasio jednom od najboljih svjetskih turističkih destinaciJA u 2023. godini. Osnovan je 1923. godine i dostiže preko 50 miliona pretplatnika širom svijeta, prenosi Eurocomm PR. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije