Studentici ostalo još 12 mjeseci života: 'Mislila sam da je samo mamurluk...'

0
Radiosarajevo.ba
Studentici ostalo još 12 mjeseci života: 'Mislila sam da je samo mamurluk...'
FOTO: Facebook / Ella Pick

Kad se Ella Pick iz Lincolnshirea osjećala loše tokom jednosedmičnog odmora u Grčkoj sa svoje četiri prijateljice, gdje su slavile završetak fakultetske godine, za sve je okrivila mamurluk. Njen život se u potpunosti promijenio nakon što se vratila s putovanja i otišla na pregled, gdje su liječnici otkrili da ima neizlječivi tumor na mozgu i još godinu dana života.

Tokom početka putovanja u junu prošle godine, kaže, sve je bilo odlično. Zadnjih par dana je primijetila da se ne osjeća bolesno, ali nešto joj je bilo čudno. Mislila je da je mamurna, stoga više nije izlazila s prijateljicama ili pila. Sad kada se prisjeća, kaže, očigledno joj je da nije bila zdrava. Simptomi su se samo pogoršali kad se vratila kući.

"Nakon sedmicu dana, počela sam dobivati jake migrene. Pritisak u stražnjem dijelu glave bio je strašan. Uvijek sam patila od migrena, ali nikad u tolikoj mjeri. Lijevo oko mi je skrenulo prema sredini lica" kaže 19-godišnjakinja koja je otišla na pregled očiju, gdje su ju iznimno zabrinuti djelatnici hitno uputili u bolnicu.

Anketa | Čija je najveća odgovornost što građani moraju plaćati proviziju za račune za vodu?

Anketa | Čija je najveća odgovornost što građani moraju plaćati proviziju za račune za vodu?

Ljekari su joj pronašli kvržicu na mozgu koja je kasnije bila dijagnosticirana kao difuzni gliom središnje linije, neizlječiv i neoperabilan rak zbog kojeg su joj dali procjenu da joj je u julu prošle godine ostalo još 12 mjeseci života. Ovi brzorastući tumori najčešće pogađaju djecu, ali mogu se pojaviti i kod odraslih.

Pogađaju srednju liniju između dvije polovice mozga, a većina pacijenata nažalost premine unutar godinu dana od dijagnoze. Najčešće uzrokuju probleme s ravnotežom i hodanjem, slabost u rukama i nogama, poteškoće u kontroli izraza lica i govoru, probleme s gutanjem i žvakanjem, dvostruki vid i probleme s kontroliranjem pokreta očiju. Također mogu izazvati mučninu, umor i glavobolju.

Nakon dijagnoze, Pick je morala odbiti intervju za radno mjesto kabinskog osoblja aviokompanije British Airways, posao o kojem je godinama sanjala. Rekla je da se osjeća umrtvljeno otkad je saznala dijagnozu i fokusira se na stvaranje što više uspomena s prijateljima i porodicom u vremenu koje joj je preostalo.

"Još uvijek mi se ne čini stvarno, ali svi moji bližnji su zapravopogođenivišenego ja. Ne mogu tačno reći koliko još vremena imam, jer ne mogu na biopsiju zbog mjesta gdje se tumor nalazi. Vjerojatno bi me tokom nje paralizirali" objašnjava.

Jeleni (34) je dijagnosticiran karcinom debelog crijeva, primijetila je samo ovaj neobičan simptom

Jeleni (34) je dijagnosticiran karcinom debelog crijeva, primijetila je samo ovaj neobičan simptom

Vratila se na posao kako bi nastavila normalno živjeti i bila na nekoliko putovanja s porodicom. Prošle godine je išla na šestosedmičnu radioterapiju u nadi da će se usporiti rast tumora, koji je ostao stabilan i nije se povećavao nakon liječenja.

Uvijek postoje različita ispitivanja s raznim lijekovima. Spremna sam probati bilo šta. Nikad ne očekuješ da će ti se ovako nešto dogoditi s 18 godina" rekla je Pick, piše Daily Mail.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije