Beč izdvojio 10 miliona eura za rashlađivanje grada i sadnju drveća

Radiosarajevo.ba
Beč izdvojio 10 miliona eura za rashlađivanje grada i sadnju drveća
Foto: Tatort / Beč

Grad Beč je izdvojio deset miliona eura (skoro 20 miliona maraka) za mjere rashlađivanja grada i sadnju drveća, saopštila je vlast austrijskog glavnog grada.

Kako je navedeno u saopštenju, ime BeRTA označava komponente fasadnog modula,koji omogućava brzo i povoljno ozelenjavanje fasada, neovisno o eventualnim ugradnjama na pločniku: Be kao Begrünung - ozelenjavanje, R kao Rankhilfe - pomoć za penjanje, T kao Trog – posuda za biljke i A kao All-in-One ili sve u jednom.

Modul zelenih fasada, kojeg je osmislio interdisciplinarni tim sastavljen od članova gradske uprave, naučnika i poduzetnika, trenutno se testira u bečkom okrugu Favoriten u okviru istraživačkog projekta 50 zelenih kuća, koji podržava Savezno ministarstvo saobraćaja, inovacija i tehnologije.

Prednost svega je da će se na raspolaganje staviti produkt tipa All-in-one. To podrazumijeva posudu za biljke sa kapacitetom od 300 litara, pomoć za penjanje biljaka, ukoliko je potrebno, podloga za rast biljaka te dvije biljke penjačice, koje će se pobrinuti za ozelenjavanje površine od oko osam metara kvadratnih. Projekt također uključuje i dostavu, montažu te informacije o njezi biljaka.

Kako bi se još više privatnih osoba i podzeća motiviralo na ozelenjavanje fasada, dvorišta i krovova, finansijski poticaji grada Beča značajno su povećani tako da ove godine na raspolaganju stoji pola miliona eura eura (skoro milion maraka), saopšteno je iz Grada Beča.

 

Beč u brojevima

Za mjere ozelenjivanja zgrada privatnim osobama i poduzećima na raspolaganju stoje
sredstva od pola miliona eura (blizu milion maraka), za koja se može aplicirati preko grada Beča – Odjel za zaštitu okoliša.

Gradski vrtlari brinu se trenutno za 480.000 drveća.

Najveći trg fonatana u Beču na površini od 15.000 metara kvadratnih nudi zabavu, igru i rashlađenje.

Hiljadu česmi pomaže kod žeđi.

Divnom osjećaju ljetovanja usred grada omogućava 60 kilometara besplatnog prilaza plaži.

Na 50 lokacija u gradu raspršivanje vodene maglice osigurava smanjenje temperature okoline za 11 stepeni Celzijusovih. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije