Beč: 94 od 100 pacijenata preživi srčani udar

Radiosarajevo.ba
Beč: 94 od 100 pacijenata preživi srčani udar
Foto: Eurocomm-PR Sarajevo / Ilustracija

"Kod srčanog udara je najvažnije je da bolesnik što je brže moguće dobije profesionalnu pomoć. Svaka minuta je bitna", objašnjava doktor med. Michael Binder, direktor Saveza Bečkih zdravstvenih ustanova (KAV).

Da bi to bilo moguće u bilo koje doba dana ili noći, šest bečkih bolnica se udružilo u formiranju mreže za pomoć kod srčanog napada "Vienna STEMI network". Svaka bolnica ima fiksno radno vrijeme.

"Time je sve vrijeme osigurano vrhunsko liječenje kod srčanog napada," kaže Binder.

Kvalitet brige bečkih bolnica kod srčanog napada je sada potvrđen i od strane studije koja je odlikovana nagradom "Theodor Billroth". Ukupno šest godina je analizirano kako se brine o pacijentima sa jakim srčanim udarom unutar i van regularnog radnog vremena (naveče ili vikendom). Kvalitet liječenja je bio jednako visok u svako doba dana i noći.

Prof. Kurt Huber, šef katedre za kardiologiju u KAV-u Wilhelminenspital i stariji autor studije objašnjava: "94 od 100 pacijenata preživjelo je srčani udar. Ovo je dokaz odlične organizacije, koja takođe može poslužiti kao model za druge zdravstvene sisteme. Ako svi partneri u mreži - kao što je Bečka služba spašavanja, centralne službe za hitne slučajeve i uključeni interventni kardiolozi - rade sa optimalnim osobljem i visokim kvalitetom, ovaj se pozitivni rezultat može održati na duži period, a možda čak i poboljšati."

Mnogi zdravstveni sistemi ili javne bolnice širom svijeta nude liječenje van redovnog radnog vremena samo u ustanovama za hitnu medicinsku pomoć. Tu je međutim na raspolaganju manje medicinskog osoblja, a to često negativno utiče na rezultate liječenja i pomoći. "Kod nas je drugačije. Vrijeme nije bitno. Pacijenti dobiju najbolji tretman tokom svih dana i noći ", naglašava Huber.

Rezultati studije objavljeni su u međunarodnom časopisu za kardiologiju "International Journal of Cardiology". 17. decembra studija je dobila i nagradu "Theodor Billroth", koju svake godine dodeljuje Austrijsko društvo za hirurgiju. Dodjeljuje se najboljem naučnom radu iz oblasti kliničke i eksperimentalne hirurgije i graničnih područja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije