BBC: Pet političara kojima geografija nije jača strana

Radiosarajevo.ba
BBC: Pet političara kojima geografija nije jača strana
Američki predsjednik SAD Donald Trump, koga mnogi smatraju i velikim biznismenom, pregovaračem i državnikom, mogao bi da se smatra i istraživačem, jer je svijetu predstavio novu državu - Nambiju.

Trump je možda mislio na jugozapadnu afričku državu Namibiju, ali je definitivno rekao Nambija i to dva puta - drugi put je čak napisao na Twitteru, prenosi britanski BBC.

Ipak, on nije prvi političar, čak ni prvi američki predsjednik koji se javno zbunio u vezi geografije.

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Johnson je čak možda napravio i veću grešku, govoreći o Africi kao državi. On je prošle godine, u govoru održanom na konferenciji konzervativaca naveo da je "očekivani životni vijek u Afirici porastao zapanjujuće, pošto je ta zemlja postala dio globalnog ekonomskog sistema". BBC podsjeća da je Afrika kontinent sačinjen od 55 država.

Bivši američki predsednik George Bush pomiješao je Austriju i Australiju 2007. godine. Za vrijeme govora na biznis forumu u Australiji, Buš je sa tadašnjim australijskim premijerom Džonom Hauardom govorio o "austrijskim trupama u Iraku". Austrija nije imala vojsku na Bliskom istoku, a Hauard je posjetio australijske snage u Iraku.

Bivši italijanski premijer Silvio Berlusconi je 2004. je napravio sličnu grešku miješajući Sloveniju i Slovačku. Tokom zajedničke konferencije sa tadašnjim slovenačkim premijerom Anton Ropom, Berlusconi je rekao da je veoma sretan "što je tu sa premijerom Slovačke". Nakon toga, slovenačka delegacija je zamolila novinare da u svojim izvještajima ne pominju tu zbrku. Ove dvije zemlje miješao je i Bush, a koliko zbrke stvaraju Slovenija i Slovačka govori i činjenica da su nekada diplomate imale običaj da se sastaju na mjesečnom nivou samo da bi razmijenili maiove koji su otišli na pogrešnu adresu.

I na kraju, poljski ministar spoljnih poslova Vitold Vaščikovski, koji je također "izmislio državu". On je ranije ove godine nakon sastanka Savjeta bezbejdnosti UN-a rekao da se sastao sa zvaničnicima skoro 20 zemalja, uključujući neke zemlje sa Kariba "po prvi put u historiji naše diplomatije kao što su Belize i San Escobar". Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova tvrdilo je da je Vaščikovski pomiješao naziv i da je mislio na države Sent Kits i Nevis, koja se na španskom zove "San Cristobal i Nevis".

Iako je objašnjeno, internet je odlučio da nagradi San Escobar malo dužim publicitetom, a pojavio se čak i Twitter profil te izmišljene države, kao i turistička kampanja. BBC navodi da geografija svjetskim liderima izgleda nije jača strana i dodaje da državama Nambiji, San Escobar i Africi želi sreću u diplomatiji, prenosi Tanjug.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije