Bankar shvatio da u čamcu ima društvo, nije imao gdje pobjeći...

0
Radiosarajevo.ba
Bankar shvatio da u čamcu ima društvo, nije imao gdje pobjeći...
Foto: Guardian / Zmija otrovnica u čamcu

Kada je australski bankar Bob Thatcher jednog jutra krenuo u ribolov, ni slutio nije da će u svom čamcu imati društvo. Naime, ovaj 80-godišnjak se tog jutra susreo s potencijalno smrtonosnom tigrastom zmijom, jednom od najotrovnijih zmija na svijetu, piše Guardian.

Nije imao gdje pobjeći. Sam u svom malom ribarskom čamcu od 1,8 puta 1,2 metra, Thatcher je bio 11 kilometara od obale kad je ugledao zmiju samo nekoliko centimetara od svojih nogu. Nadao se da će uloviti malo ribe i upravo je sjeo nakon što je bacio sidro u jezero Wellington, u regiji Victoria's East Gippsland.

Vidio sam tu čudnu stvar koju nisam odmah prepoznao. Bila je udaljena oko 30 centimetra od mojih stopala i palucala jezikom“, rekao je Thatcher za Guardian Australia.

Nakon što je shvatio da izlazak iz čamca neće pomoći, Thatcher je krenuo nazad na obalu. U jednom trenutku bacio je nož na zmiju, kako bi zaustavio njeno gmizanje po čamcu.

„Nema izlaza iz tog malog čamca. To je neugodna situacija“, opisao je.
Nazvao je svog sina koji je zatim pozvao hvatača zmija i organizirao da ga dočeka na obali. Nakon vrlo nervozne 30-minutne vožnje, Thatcher se vratio na obalu.

Lovac na zmije Baden Peter iz organizacije Gippsland Snake Catchers pojavio se kako bi se uhvatio zmiju.

„Sakrila se u ovu malu rupu u kojoj je spremnik za gorivo i promolila glavu svakih 20 minuta. Tigraste zmije mogu biti nepredvidive, a neke su agresivnije od drugih. Ova nije bila previše loša. Prošla mi je između nogu kad sam je pustio“, rekao je Peter.

Nije poznato koliko je dugo zmija bila u čamcu, ali Peter sumnja da se možda ukrcala dok je Thatcher lovio ribu.

30-minutno Thatcherovo putovanje nazad do obale bilo je više nego dovoljno vremena da ugriz tigrove zmije bude smrtonosan. Profesor Geoffrey Isbister, stručnjak za zmijski otrov i osnivač australskog Projekta zmijskog ugriza na Univerzitetu Newcastle, rekao je da je Thatcher imao jako puno sreće.

„To je jedna od naših najotrovnijih zmija. Svakako je opasna po život i u posljednjih pet godina smo imali nekoliko smrtnih slučajeva na istoku Australije“, rekao je.

Isbister je rekao da otrov tigraste zmije može prouzrokovati smrt žrtve u roku od 15 minuta, ovisno o težini ugriza. Zbog otrova se krv žrtve može zgrušati, a neurotoksin, može uzrokovati i paralizu.

Svako koga je zmija ugrize, kaže, trebao bi ostati potpuno miran, čvrstim zavojem imobilizirati područje ugriza i zatim što brže doći u bolnicu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije