Bake i dede žele najbolje unucima, ali ovim ih rečenicama povrede

Radiosarajevo.ba
Bake i dede žele najbolje unucima, ali ovim ih rečenicama povrede
Foto: Pixabay / Ilustracija

Iako bake i djedovi žele samo najbolje za svoje unuke, ponekad neke stvari koje im izgovore mogu narušiti njihovo samopouzdanje i povrijediti osjećaje.

Bake i djedovi trebaju biti svjesni da njihove riječi mogu imati veću težinu nego što misle.

Ovo izgovara većina baka i djedova, što zapravo može naštetiti djetetovim osjećajima.

1. "Prestani plakati" ili "Više nisi dijete"

Nezdravo je kad bake i djedovi guše djetetove emocije. Naravno, može biti neugodno ako plaču cijelo vrijeme, ali postoje i drugi načini kako djeci pomoći da se nose sa svojim osjećajima.

Naprimjer, bake i djedovi mogu zamoliti unuke da objasne osjećaje riječima: "Zbog čega si uznemiren/a?"

2. "Bucmast/a si" ili "Premršav/a si"

Djeca često dobivaju nadimke koje im nadjenu bake i djedovi. Obično su to nadimci poput Bucko, koji nastaju iz ljubavi, međutim, to može negativno utjecati na to kako djeca vide sami sebe i moguće je da stvore negativnu sliku o sebi.

3. "Tvoja sestra to može učiniti, zašto ti ne možeš?"

Uspoređivanje djece snižava njihovo samopoštovanje. Ne samo da će ih uspoređivanje s drugom djecom učiniti da se osjećaju inferiorno nego će i zamjerati baki i djedu, ali i djetetu s kojim ih se uspoređuje.

Umjesto toga, svako dijete treba prepoznati po vlastitom talentu.

4. "Što si to obukao/la? Ne paše ti to"

Ponekad odjeća koju mladi nose može biti šokantna za njihove djedove i bake, ali to nije razlog za negativne komentare.

Bake i djedovi trebaju izbjegavati isticati kako djeca izgledaju ružno ili ne izgledaju dobro. Ako su bake i djedovi samo zabrinuti kako će druga djeca reagirati zbog toga, mogu pristupiti temi tako da se djeca ne osjećaju loše zbog svog odabira.

5. "Čupa te za kosu zato što mu se sviđaš"

Ovo djeci govori da prihvate zlostavljanje kao znak naklonosti i uči ih da je zlostavljanje prirodno. Stoga, kada djeca odrastu, mislit će kako ih ljudi koji su ih povrijedili zapravo vole.

Bake i djedovi bi mogli objasniti kako je moguće da to djeca rade jer su stvorila simpatije, ali da to pokazuju na pogrešan način.

6. "Tvoji roditelji ništa ne valjaju"

Možda je ogovaranje roditelja slučajno, u ljutnji ili je izrečeno prilikom neke usporedbe, ali u svakom slučaju to može utjecati na unuke puno više nego što to bake i djedovi misle.

Djeca bi mogla shvatiti i povjerovati kako su njihovi roditelji loši ljudi. A kad djeca počnu gubiti poštovanje prema roditeljima, cijela porodica će patiti i na kraju će upravo djeca biti povrijeđena, prenosi Index.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije