Baeoura neretvaensis: U Neretvi pronađena nova životinjska vrsta, objavljen i snimak

0
Radiosarajevo.ba
Baeoura neretvaensis: U Neretvi pronađena nova životinjska vrsta, objavljen i snimak
Foto: Kolaž / U Neretvi pronađena nova životinjska vrsta

Povodom Dana planete Zemlje, koji je obilježen 22. aprila, Centar za životnu sredinu objavio je da je naša planeta bogatija za jednu novu vrstu pod nazivom Baeoura neretvaensis, a ime je dobila po Neretvi, rijeci na kojoj je i pronađena.

"Danas je 22. april, Dan planete Zemlje, a tim povodom, danas simbolično objavljujemo da je naša planeta odnedavno zvanično bogatija za jednu novu vrstu koja nosi ime po Neretvi, našoj rijeci na kojoj je i pronađena: Baeoura neretvaensis.

Naime, tokom Sedmice nauke, odnosno istraživanja gornjeg toka Neretve, u kojem je 2022. godine učestvovalo preko 50 naučnika, otkriveno je preko 1300 vrsta. Među njima je osam novih vrsta za nauku, a do sada je potvrđena prva - Baeoura neretvaensis, dok se za ostalih sedam još čeka zvanična potvrda. Novootkrivena vrsta je insekt iz reda dvokrilaca (Diptera).

Oglasio se GRAS: Ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja - Hrasno

Oglasio se GRAS: Ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja - Hrasno

Živi svijet, flora, fauna i fungia planete Zemlje čine našu planetu živom. Zato čuvajmo svaku vrstu, i novu i staru, čuvajmo i zaštitimo planetu svaki dan, a ne samo danas!

Više detalja možete pročitati u tekstu OVDJE", saopćili su iz Centra za životnu sredinu.

🌏🌍🌎 Danas je 22. april, Dan planete Zemlje, a tim povodom, danas simbolično objavljujemo da je naša planeta odnedavno zvanično bogatija za jednu novu vrstu koja nosi ime po Neretvi, našoj rijeci na kojoj je i pronađena: Baeoura neretvaensis. Naime, tokom Sedmice nauke, odnosno istraživanja gornjeg toka Neretve, u kojem je 2022. godine učestvovalo preko 50 naučnika, otkriveno je preko 1300 vrsta. Među njima je osam novih vrsta za nauku, a do sada je potvrđena prva - Baeoura neretvaensis, dok se za ostalih sedam još čeka zvanična potvrda. Novootkrivena vrsta je insekt iz reda dvokrilaca (Diptera).🪰🌊 🌿🍄🦜 Živi svijet, flora, fauna i fungia planete Zemlje čine našu planetu živom. Zato čuvajmo svaku vrstu, i novu i staru, čuvajmo i zaštitimo planetu svaki dan, a ne samo danas! 💪 Više detalja možete pročitati u tekstu na našem sajtu. 🤗 #SaveTheBlueHeartOfEurope #scienceweek #neretvariver https://czzs.org/za-dan-planete-zemlje-slavimo-otkrice-nove-vrste-za-nauku-otkrivene-na-neretvi/

Posted by Centar za životnu sredinu / Center for Environment on Saturday, April 22, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije