Azijski stršljen veličine je vrapca, sa žaokom od šest milimetara

Radiosarajevo.ba
Azijski stršljen veličine je vrapca, sa žaokom od šest milimetara
Foto: Pinterest / Ilustracija / Azijski stršljen
Stršljeni će napasti čovjeka približi li se njegovom staništu, posebno u ljetno doba, kad su aktivniji i više uznemireni

Azijski divovski stršljen je najveća vrsta stršljena, a veličine je vrapca s narančastom glavom, crnim tijelom i žalcem od 6 milimetara.

Nije novost u životinjskom svijetu i već dugo nastanjuje područja Dalekog istoka – od Rusije i Indije do Šri Lanke, Kine i Japana, piše portal biscani.net.

No, ono što je novost je brzina njegovog razmnožavanja i opstanka – sve toplije zime omogućuju maticama preživljavanje duže nego što im je priroda namijenila, a sve veći broj gnijezda predstavlja pravu opasnost – kako za pčele tako i za ljude, slažu se naučnici.

Azisjki stršljen primjećen je i u BiH.

Pčele koje su posljednjih godina ionako ugrožena vrsta na udaru su stršljena, a samo njih 30 u stanju je ubiti cijelu koloniju od čak 10 hiljada pčela za samo sat. Napadaju tako da jednog stršljena pošalju u izvidnicu, a on obilježava košnicu da bi je drugi stršljeni pronašli.

Nakon što dolete u napad započinju s nemilosrdnim masakrom – u sekundi odgrizu pčeli glavu i prelaze na sljedeću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije