Australijski Goli otok: „Opasne“ izbjeglice bit će zadržane na Božićnom otoku

Radiosarajevo.ba
Australijski Goli otok: „Opasne“ izbjeglice bit će zadržane na Božićnom otoku
FOTO: Australia.com / Božićni otok

Tražiocima azila koji budu smatrani „opasnim“ u Australiji neće biti dopušteno da ostanu u zemlji, i umjesto toga će biti prebačeni u pritvorski centar visoke sigurnosti na prekomorskoj teritoriji Božićnom otoku, izjavio je u srijedu Scott Morrison, australski premijer.

Morrison je danas obišao Božićni otok, australsku teritoriju u blizini Indonezije. Objavio je da za 57 izbjeglica koje su u pritvoru na neodređeno vrijeme neće biti dopušten ulazak u zemlju iz medicinskih razloga.

Tih 57 ljudi, među kojima su optuženi za ubistvo, pedofiliju i simpatiziranje s teroristima u njihovim matičnim zemljama, bit će poslani u pritvorsku jedinicu West Point, koju je premijer ponovo otvorio u februaru.

Odluka o ponovnom otvaranju pritvorskog centra na Božićnom otoku uslijedila je nakon usvajanja kontroverznog prijedloga zakona o medicinskoj evakuaciji usvojenog u parlamentu u februaru.

Novi zakoni, koje su podržali opoziciona Laburistička stranka i klub nezavisnih poslanika, omogućit će transfer tražilaca azila i izbjeglica u prekomorski pritvorski centar na „medicinski psihijatrijski tretman“, prenosi Xinhua.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije